Румен Овчаров остава начело на БСП-София

Румен Овчаров остава начело на БСП-София

Столичните социалисти гласуваха доверие на лидера си Румен Овчаров и той ще остане начело на организацията, въпреки че загуби министерския пост. В понеделник вечерта той поиска своебразен вот на доверие от градския пленум на партията. “Носил съм много отговорности с ясното съзнание, че имам вашата подкрепа. Ако продължа да я имам, ще проведем битката за София на местните избори. Ако не – тръгваме по другата плоскост – избори вътре в партията за ново градско ръководство, докато другите водят избори за кмет”, обяви Овчаров пред членовете на пленума в петнайсет минутна реч. След нея заседанието бе закрито за журналисти.

Пленумът продължи при закрити врата до късно вечерта, но участници в него разказаха пред Mediapool, че Овчаров, както и цялото ръководство на столичната организация, са получили единодушна подкрепа.

Преди десет дни премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев обяви, че приема оставката на Овчаров като министър на икономиката и енергетиката заради разразилия се корупционен скандал с шефа на националното следствие Ангел Александров. Назначената прокурорска проверка по случая, определян като най-сериозната досега афера за корупция по високите етажи на властта, която видя бял свят, не намери достатъчно доказателства, за да бъдат повдигнати обвинения срещу Овчаров и Александров. Двамата обаче ще продължат да бъдат проверявани по свързано дело.

Станишев обясни, че министърът му е станал жертва на спекулации, които обаче ще му попречат да си върши пълноценно работата. Въпреки това Станишев не сне политическото доверие към Овчаров, който ще се върне като депутат в парламента. След предстоящия извънредния конгрес на БСП ще се разбере и дали Овчаров ще успее да запази заместник-председателския пост в партията.

На градския пленум социалистите са обсъдили работата на групата си в Столичния общински съвет и най-вече съществуващите “сепаратистки действия” в нея. Било е решено до средата на юли да бъдат предлагани номинации за кметове и общински съветници, както и партийните редици да бъдат стегнати, тъй като изборите в София са едни от най-важните за левицата, която досега не е печелила кмет в столицата.

Многократно се е чуло и мнението, че правителството на тройната коалиция начело с БСП трябва да изкара докрай мандата си и че не може да си позволи трети път да се провали в управлението.

На пленума е било поискано и снемане на доверие от Илия Божинов, представител на “опозиционното” ляво крило в БСП, което остро критикува Овчаров. Поради отсъствието на Божинов обаче решение не е взето.

БСП – София смята да постави пред извънредния конгрес на БСП тази събота въпроса с правителствената политика в областта на пенсиите, доходите, здравеопазването и др.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?