Румен Петков хвърли отговорността за корупцията в КАТ върху Бойко Борисов

Румен Петков хвърли отговорността за корупцията в КАТ върху Бойко Борисов

Министърът на вътрешните работи Румен Петков обвини в неделя косвено Бойко Борисов, че като главен секретар на МВР не е направил нищо, за да се преодолее корупцията сред служителите на министерството и в частност в КАТ. Във Варна той бе запитан от журналисти дали ще бъдат разкрити и други случаи като този с директора на КАТ в София Илия Илиев.

“Преди мен някой главен секретар или директор е наблюдавал. Това е ставало в продължение на три години, този някой е седял и наблюдавал, не казвам толерирал”, заяви министърът.

При акция на правоохранителните органи през седмицата бяха арестувани няколко души, които са се занимавали с регистрация на коли в столичния КАТ. Сред арестуваните бе синът на шефа на КАТ в София Илия Илиев. Оказа се, че дъщерята на Илиев също е в схемата, а самият началник на КАТ много добре е знаел както вършат децата му.

"Вие, ако си мислите, че министърът ги разкрива тези неща, жестоко бъркате. Това го разкриват професионалистите, в които се внушава воля, сила за борба с корупцията, но когато ключовото лице в професионалното ръководство пречи, тя продължава, когато обаче ключовите фигури в това ръководство работят ръка за ръка - тогава има резултат", коментира министър Петков.

След идването на Петков в МВР професионалният екип на ведомството претърпя малки промени, като единствено Бойко Борисов, който бе главен секретар при предишния министър Георги Петканов, напусна още през първите седмици от началото на мандата на Петков. Оттогава, а и отпреди взаимната неприязън между двамата е обществена тайна и при всеки удобен случай двамата си разменят остри нападки.   

В неделя Румен Петков съобщи още, че случаят с взривения във Варна бизнесмен Асен Николов ще бъде засекретен, както и всички случаи, по които МВР работи и до момента по тях няма резултат. На въпрос дали прогнозата е, че няма да бъде разкрит извършителят, Петков хвърли отново камък в градината на бившия главен секретар с думите, че “тези изводи се правели на базата на даден материал през предходните години”. "Достатъчно се наслушахме предните години на изхвърляния, с които се пречеше на много разследвания, в това число ключови за България", каза той.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?