Румен Петков: Прокуратурата да докаже, че не е джобно ножче на Пеевски

Румен Петков

Бившият вътрешен министър Румен Петков е бил привикан на разпит в СДВР в неделя заради преписка за купуване на гласове. Това обясни той в понеделник пред Нова телевизия, след като предния ден отказа да потвърди изтеклото в медиите съобщение от прокуратурата, че именно е свидетел по разследване за търговия с гласове.

Целия ден в неделя Петков изказваше пред медиите възмущението си, че контролирано от прокуратурата в медиите е изтекло, че е привикан в полицията, при условие, че преписката е засекретена.

Пред Нова тв Петков отново разкри политическия контекст на случая и го обясни с репресивните действия, предприети от страна на управляващите към формацията АБВ на президента Първанов, чийто член е той.

"Три са целите на това действие. Първата е да влезем с АБВ в обяснителен режим. Втората е оклеветяване, защото става дума за институционален абсурд. И третата е да се префокусира общественото внимание", заяви той.

"Аз държа преписката да бъде разсекретена. Прокуратурата обявява пред мен, че е засекретена, а в същото време обявява публично, че става въпрос за купуване на гласове. Нека да каже дали е на базата на анонимен донос, дали е оперативно придобита информация, или е на базата на донос на секретен сътрудник", коментира Петков.

"Ако главният прокурор иска да покаже, че прокуратурата е независима институция, трябва да покаже, че няма да се държи като джобно ножче на Делян Пеевски. Тя би трябвало да е независима институция", допълни бившият вътрешен министър.

"Очевидно на Пеевски не му харесва това, което обявявам за произхода и икономическата коалиция между БСП, ГЕРБ и ДПС. Не му харесва, че се обръщам към избирателите със стремежа да им обясня, че като си продават гласовете, стават заложници”, коментира Петков.

Той определи твърденията за купуване на гласове като абсурдни, като според него "някой услужливо е повикал медиите". Румен Петков очаква всичко в периода до изборите, включително и арести, защото натискът "придобива брутални размери".

"Това е политически натиск върху прокуратурата, която за съжаление се поддава. Ако не беше така, нямаше да засекрети преписката", на мнение е Румен Петков.

Бившият вътрешен министър призова прокуратурата да отговори на три въпроса - защо разсекрети в свое официално изявление темата на секретната преписка, кой извика журналистите и какви са аргументите за обвинението.

Споделяне

Още по темата

Още от България