Румен Радев: АЕЦ "Белене" е неизбежна

Икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да се развива, независимо от санкции и контрасанкции, смята президентът

Румен Радев: АЕЦ "Белене" е неизбежна

"Убеден съм, че икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да се развива, независимо от санкции и контрасанкции – така както го развиват нашите западни партньори. Особено в енергийната сфера, при спазване на важни принципи като конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките и – особено важно за България – на изгодна цена". Това казва президентът Румен Радев в интервю за агенция ТАСС по повод предстоящото си работно посещение в Русия за участие в Международния икономически форум в Санкт Петербург, който ще се проведе от 6 до 8 юни.

По думите на държавния глава икономическият форум в Санкт Петербург се утвърждава като една от водещите в света платформи за обмен на идеи в областта на икономиката и политиката.

"Уникалното географско и културно положение на България на стика между различни култури я правят интересен партньор. Вярвам, че това ще се осъзнава от все по-широк кръг политици и предприемачи. Най-активните вече са в България", коментира Румен Радев.

Той съобщава, че още в първия ден на визитата си ще се срещне с руския президент Владимир Путин, който също ще участва във форума.

Според Радев диалогът между България и Русия на най-високо равнище трябва да се материализира от правителствата на двете страни. "Мисля, че с президента Путин споделяме това очакване", казва българският президент.

Русия е сред най-значимите външноикономически партньори на България в сферата на туризма, строителството, хранително-вкусовата промишленост и с ключово значение за доставката на енергийни ресурси. Страната ни внася руски енергийни продукти за милиарди левове и този внос формира основната част от двустранния стокообмен, заявява още Радев.

Руският газ и АЕЦ "Белене"

"Имаме добро сътрудничество в сферата на транзита на руски природен газ през България. В момента изграждаме капацитет за допълнително получаване и разпределяне на руски газ и газ от други източници през наша територия", отговаря Румен Радев в отговор на въпрос за перспективата за продължаване на трасето на газопровода "Турски поток" през България.

По думите на президента, страната ни има добре развита газопреносна система, която е в процес на разширяване, а газовите връзки със съседните държави ще осигурят достъпа на руски газ до Централна Европа.

Преди броени дни бе направена и първа копка на новия интерконектор с Гърция и България очаква да приеме газ и от "Турски поток".

"Що се отнася до перспективите, неведнъж съм заявявал, че най-сигурният, най-надеждният, а и най-евтиният път е директният. Затова логичният избор за увеличаване на преноса на руски газ през Черно море е това да става с газопровод до България", е позицията на държавния глава.

Според президента, проектът АЕЦ "Белене" е неизбежен – в него вече са вложени 3 млрд. лева, средства на българските данъкоплатци, а развиващата се индустрия ще има нужда от сигурна енергия. За неговата реализация, обаче, са необходими ясни юридически, времеви и ценови рамки, казва Радев.

"Процедурата за избор на стратегически инвеститор за новия АЕЦ бе обявена официално на 22 май и то в официалния вестник на Европейския съюз. В следващите 90 дни желаещите да изградят втората ни атомна централа могат да го заявят. Цялата процедура трябва да приключи до една година и на 22 май 2020 г. да е ясно кой ще изгражда АЕЦ "Белене"", обяснява процедурата президентът.

Санкции и НАТО

Запитан какво пречи на отмяната на режима на санкции, наложени от ЕС и Русия, Радев посочва, че условията за отмяна на санкциите, формулирани от Съвета на ЕС, са свързани с пълното изпълнение на споразуменията от Минск както от Русия, така и от Украйна. "Постигането на напредък по това условие е в интерес както на ЕС, така и на Русия", казва държавният глава.

"Считам за погрешна парадигмата за гарантиране на сигурността на една държава за сметка на сигурността на друга държава. Такава формула води до нестабилност, недоверие и поражда рискове", отговаря Румен Радев на въпрос дали Русия действително представлява заплаха за сигурността на Европа, в това число и за България, и против кого е насочено разширението на НАТО.

"Членството на страните от Западните Балкани в НАТО, което България подкрепя, цели да се овладее конфликтния потенциал в нашия сложен регион", заявява Румен Радев. Според него присъединяването на Северна Македония към НАТО няма как да е заплаха за някого.

"Убеден застъпник съм за свалянето на напрежението между НАТО и Русия и възстановяването на пълноценния диалог по въпросите на сигурността. Изграждането на повече доверие би превъзмогнало много от опасенията, които съществуват сега", допълва президентът.

Въоръжаване и отбрана

Запитан дали ще се продължи сътрудничестото на България с Русия в областта на авиацията и отбраната, Румен Радев посочи, че дълги години въоръжените ни сили, в частност авиацията, са били пренебрегвани за сметка на други важни сектори от обществения живот. Това е дало отражение и на процесите по въвеждане на нови образци въоръжение и техника.

"Надявам се, че тези негативни тенденции са минало и като доказателство за това, мога да посоча стартиралите проекти за превъоръжаване на Българската армия. Естествено, в авиацията е един от водещите проекти", коментира държавният глава.

По думите му отделените средства от българското правителство са недостатъчни за финансиране на цялостно превъоръжаване на Въоръжените сили, а това налага взаимноизгодно сътрудничество с Русия за поддържане на наличното ни въоръжение.

В процеса на придобиване на нова техника по стартиралите проекти, ще е необходимо технологично време за усвояването ѝ, през което трябва да се поддържа съществуващото въоръжение и техника и авиацията няма да бъде изключение от тези процеси, заявява още държавният глава Румен Радев.

Отношенията България - Русия

Помолен да определи двустранните отношения по десетобалната скала, Радев посочва, че отношенията между България и Русия са хилядолетни, а историческата ни връзка е много силна. От България е дошла азбуката, на която днес пише народът на Русия, религията, която той изповядва и богослужебният език. По-късно Русия е пожертвала живота на десетки хиляди свои синове заради свободата на България и българите не са забравили това, посочва държавният глава.

"Вековните исторически връзки са причина за изключителната близост между нашите народи, която е устояла на всички превратности на времето и политиката. Затова аз не бих се наел да вкарам тези дълбоко емоционални отношения в таблиците на цифрите", заявява Румен Радев. Дълг на днешните политици е да градят нашите отношения върху солидната историческа основа и да не робуват на мимолетни идеологически влияния, добавя той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?