Руснаци, китайци и корейци искат дял от АЕЦ "Белене"

Руснаци, китайци и корейци искат дял от АЕЦ "Белене"

Руската държавна корпорация "Росатом“ обяви, че е внесла в "Националната електрическа компания" заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта  АЕЦ "Белене". Интересът си е регистрирала и Корейската Хидро Атомна енергийна корпорация, по неофициална информация.Малко по-късно през деня желанието си да вземе дял от замразения ядрен проект е заявила и Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC), съобщиха пред Mediapool източници, близки до компанията. Крайният срок за приемане на заявления изтече в 17.30 ч.

Това са и реално големите ядрени играчи, които имат технологичната и финансова възможност да довършат проекта, който се оценява на максимум 10 млрд. евро, в които НЕК смята да участва с направените досега инвестиции в оборудване, площадка и лицензи на обща стойност около 3 млрд. лв. или 1.5 млрд. евро, което би ѝ осигурило 15 на сто в бъдещата проектна компания за реализация на строежа.

Някои искат акции, други да доставят оборудване

Заявления за интерес за участие в процедурата са подали и френската "Фраматом" и американската "Дженерал Електрик", но те просто препотвърждават участието в строежа на ядрената централа в рамките на руския проект, изпълняван от "Атомстройкеспорт", дъщерна компания на "Росатом". Това означава, че те ще доставят необходимо оборудване за довършване на атомната централа и неядрената ѝ част като осигурят финансиране за тези съоръжения, а след въвеждането в експлоатация на мощността средствата ще бъдат връщани по схема.

Подобна схема бе приложена в проекта на акционерното споразумение между АЕЦ "Козлодуй" и американската "Уестингхаус" за изгражданетго на VІІ блок на съществуващата ядрена централа. От "Уестингхаус" се очакваше да осигури оборудването с експортни заеми и на тази база да получи дял в проектната компания, но после централата да върне парите и да си вземе обратно акциите. Намерението обаче се разсъхна.

Това ще облекчи значително търсеното финансиране на ниво проектна компания, който и да е мажоритарния акционер в нея, и то може да падне под 5 млрд. евро, коментират специалисти от бранша.

По данни на БНР заявка за участие в процедурата с интерес към придобиване на миноритарен дял е подала и българска компания. Коя е тя не е ясно.

 От СNNC повече от две години афишират интереса си и периодично се срещаха с представители на НЕК и на Министерството на енергетиката в проучване на статуса на проекта. Бяха дори на площадката с доставеното вече оборудване на проекта.

На руската "Росатом" се гледа като на основния им конкурент, още повече дизайнът на АЕЦ "Белене" е на дъщерното ѝ дружество "Атомстройекспорт", което вече изработи двата реактора, които НЕК смята да апортира в бъдещата проектна компания и държавата да получи участие, а също така и контрол върху решенията за ядрената централа.

Корейската Хидро и Атомна енергийна корпорация също е сред големите ядрени играчи на световно ниво, но проблем за участието ѝ е липсата на опит с реактори ВВЕР-1000, което е поставено като условие към кандидат-инвеститорите.

Може парламентът да склони на държавни гаранции

Другият проблем, който се очертава пред процедурата, е поставеното условие от държавата да не дава гаранции, заеми и договори за дългосрочно изкупуване на тока от бъдещата ядрена централа. Неведнъж обаче и CNNC, и "Росатом" са заявявали, че без държавни гаранции няма как да стане проектът. Според експерти това не означавало непременно финансови гаранции, а такива, че няма да се създават пречки пред реализацията на проекта.

В началото на миналата седмица, запитана дали държавата може да размисли за предоставянето на гаранции в рамките на самата процедура, енергийният министър Теменужка Петкова заяви пред журналисти, че "е рано да се говори за отстъпки в хода на процедурата, която към момента има ясни параметри".

"Нека да видим какви заявления ще постъпят и като навлезем във фазата на преговори ще стане ясно кой на какви отстъпки е склонен и дали ще има такива. Това зависи от парламента, когото ще информираме за необходимост от промяна на параметрите на процедурата", каза тя.

Официалната информация за кандидатите в процедурата ще предоставена от министър Петкова във вторник, съобщиха от ресорното ведомство.

Илиян Василев: Нов шанс за олигарсите

Според енергийния експерт и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев възраждането на ядрения проект е защото "същите олигарси, които вече изцедиха възможността да вземат в енергетиката, без да произвеждат, виждат в АЕЦ "Белене" новия си шанс".

По думите му "Росатом" няма средства, за да ги инвестира в проекта. "Отново стигаме до една позната ситуация още от 2006 г. – "Росатом" тогава беше с много по-големи възможности да инвестира и искаше да участва като акционер. Нещата не са се променили! И през 2019 година е също толкова политически и по друг начин невъзможно и трудно за прокарване ситуация, при която "Росатом" да владее суперстратегически обект на територията на НАТО и ЕС", коментира той пред БНР в понеделник.

"Но, този път се опитва една комбинация - технологията и тежестта на Русия и китайските пари, тоест руско-китайско сътрудничество на българска територия. Тази комбинация е много наивно замислена в кабинет, който не разбира особеностите на китайската политика. Идеята, че китайците ще играят младши партньор на големия руски "Росатом“, е просто наивна", смята още Василев.

Той отбелязва още, че процедурата за АЕЦ "Белене" става около фона на безпрецедентна криза в българската енергетика.

"Към уравнението трябва да отчитаме, за много голямо съжаление, и използване на АЕЦ "Белене" вече дори в контекста на т. нар. "климатични промени". Има нови лобисти за „АЕЦ Белене“. Това е някаква убийствена война между различни кланове и интереси, всеки от които се бори за оцеляване … В енергетиката има много предприятия на изкуствено дишане, които се поддържат, само за да се поддържат съответни олигарси", заяви Василев и допълва, че новото усилие за "Белене" е от страна на изцедилите енергетиката олигарси.

Георги Касчиев: Тревожно е, че няма евроинвеститори

Бившият шеф на ядрения регулатор у нас и специалисти Георги Касчиев смята за притеснителен факта, че няма европейска компания, която да участва в конкурса за стратегически инвеститор на АЕЦ "Белене".

Той припомни, че преди 11 години, когато за пръв път НЕК търсеше стратегически инвеститор и за такъв бе избрана немската RWE, но тя се отказа, в процедурата участваха поне девет известни енергийни компании от Европа.

Според Касчиев е тревожно, че липсата на интерес от страна на частни компании, а само на държавни и то от страни извън ЕС, ясно показва, че проектът не е перспективен.

"Включването на страни извън съюза в ядрените дейности е чувствителен въпрос и изисква силно доказване. На всичко отгоре, той не се одобрява от Европейската комисия”, каза Касчиев пред бТВ.

По мнението му Русия и Китай да обединят предложенията си в процеса на преговори. "Ще използват ситуацията, за да извиват ръце и да получат значителни отстъпки, макар нашите управляващи да твърдят, че няма да има държавни гаранции”, заяви ядреният експерт.

Проектът надали ще се реализира, смята още Касчиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?