Русия, Беларус, Украйна и Казахстан създават единно икономическо пространство

Русия, Беларус, Украйна и Казахстан се споразумяха днес да подготвят до септември т.г. споразумение за създаване на единно икономическо пространство помежду си и на независима междудържавна комисия за търговията и митата, предаде ИТАР-ТАСС.

Четирите държави навлизат в нов етап на икономическа интеграция и започват преговори за мерките, необходими за образуване на единно икономическо пространство, се казва в обща декларация, подписана в Кремъл от четиримата президенти.

Крайната цел е създаване на Организация за регионална интеграция, която да работи за повишаване на жизненото равнище в района и да съдейства за поддържане на устойчиво икономическо развитие. Страните създават работна група на високо равнище под председателството на представителя на Казахстан, която ще бъде базирана в Киев, каза руският президент Владимир Путин.

Инициативата на четирите страни е отворена и за други желаещи да се присъединят към нея, добави той. Украинският президент Леонид Кучма заяви, че президентите не възнамеряват да създават алтернатива на Общността на независимите държави вътре в общността. Главното е сега да бъде създадена зона за свободна търговия като първа стъпка към изграждането на единно икономическо пространство, изтъкна Кучма.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви пред журналисти в Кремъл, че четирите страни вземат конкретни мерки за защита на пазарите си. "Разбираме, че не можем да загубим тези традиционни пазари за нашите стоки и трябва, до края на тази година, да осигурим пълна свобода за движението на стоките," каза Лукашенко.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?