Русия намекна, че разследването на "Петролгейт" в ООН ще повлияе на консенсуса за Ирак

Русия не смята за необходимо да се разследва корупцията в ООН при осъществяването на програмата за Ирак "Петрол срещу храни", за която се твърди, че руски политици, организации и фирми са сред основните облагодетелствани от петролните подкупи на Саддам Хюсеин.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан нареди да бъде създадена независима комисия, която да проучи обвиненията в корупция срещу служители на организацията и външни фирми, работили за програмата. Това стана под натиска на журналистически разследвания в американски и британски медии, от които е ясно, че дясната ръка на Анан - ръководителя на програмата Бенон Севан - е замесен в корупционни схеми, като същото се отнася и за самия Анан, чийто син е работил в компания, спечелила ключов контракт на ООН по същата програма.

Във връзка с назначаването на комисия, която да разследва нарушенията при "Петрол срещу храни", руският външен министър ( доскоро посланик на Русия в ООН), отбеляза, че най-важното е да се изведе страната от кризата, а не да се рови в миналото, предаде ИТАР - ТАСС.

Лавров подчерта необходимостта да се води борба с корупцията, но призова това да става без търсене на сензация.

Внасянето на този въпрос в Съвета за сигурност на ООН бе излишно, но по някакви причини на тази инициатива на Кофи Анан бе придадено голямо политическо значение, каза той. Според него ровенето в миналото би създало "изкуствени дразнители" в работата на Съвета за сигурност в момент, когато е необходим консенсус за стабилизирането на Ирак.

Скандалът с петролните подкупи на Саддам Хюсеин гръмна през януари, когато независимият багдадски вестник Ал Мада публикува списък на лица, фирми и организации от близо 50 държави, които са получавали барели петрол от бившия иракски режим в замяна на подкрепата си за него. В списъка фигурира и Българската социалистическа партия, чийто лидер през упоменатия период (1998 г.) беше настоящият президент Георги Първанов. Първанов, както и БСП, отричат да са получавали каквото и да е от Саддам, а в парламента бе съставена комисия, която да разследва обвиненията.

Председателстващият Съвета за сигурност на ООН - френският посланик Жан-Марк дьо ла Саблиер - е съобщил с писмо до Кофи Анан, че Съветът е готов да сътрудничи на независимата комисия, която ще разследва обвиненията в корупция, свързани с изпълнението на програмата "Петрол срещу храни".

Членовете на Съвета, се казва в писмото, цитирано от агенциите, "приветстват решението" за създаване на такава комисия.

Програмата "Петрол срещу храни", която продължи от декември 1996 до 21 ноември миналата година, имаше за цел да намали тежестта от международните санкции за иракското население.

Програмата позволяваше на иракското правителство да изнася под международен контрол петрол и да получава срещу получените средства храни, медикаменти и други хуманитарни продукти. Според одиторски доклад на американското правителство, 10 милиарда долара са били отклонени. Американски медии обвиниха за това режима на Саддам Хюсеин в съучастие със западни фирми.

Анан обяви, че разследващата комисия ще има неограничен достъп до всички високопоставени служители на ООН, до всякакви документи и информация и ще се опита да получи такава информация и да се срещне с хора и извън Обединените нации.

Споделяне

Още от Свят