Русия отново с дневен рекорд за новозаразени

Русия отново с дневен рекорд за новозаразени

Русия отбеляза пореден дневен рекорд от новозаразени с коронавируса - 17 347, а Кремъл предупреди, че пандемията започва да взима повече жертви и извън столицата Москва, предаде Ройтерс.

Според властите Русия разполага с достатъчно болнични легла и лекарства да посрещне втората вълна. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков обаче са необходими "изключително енергични усилия" както от федералните, така и от регионалните власти за справяне с растящия брой заразени. На видеоконференция пред репортери той окачестви ситуацията като "много сериозна", защото заразата мощно навлиза в регионите на изток от Москва.

Руски медии съобщават за сериозен натиск върху здравните системи в регионите. Местен сайт в южния град Ростов на Дон изнася скандален случай как няколко пациенти с Ковид-19 в местна болница са починали, когато подаваният им кислород свършил. Градските власти отрекоха съобщението.

В самата Москва са регистрирани 5224 новозаразени за последното денонощие. В столицата са отворени временни болници. На фирмите е наредено да пуснат най-малко по 30 на сто от персонала си да работят от дома. В метрото не се допускат пътници с висока температура.

Председателят на Държавната дума - долната камара на руския парламент - Вячеслав Володин, каза в телевизионно предаване, че всеки пети от 450-те ѝ депутати е заразен или е прекарал Ковид-19. В момента в болница се намират 38 депутати, един от тях е в интензивно отделение.

С регистрираните общо 1 531 224 заразени, Русия е четвърта в света по брой на инфектираните с коронавируса досега след САЩ, Индия и Бразилия. Починалите до момента са 26 269.

Споделяне

Още от Коронавирус