Русия търси доказателство за разширяване на територията си

Русия търси доказателство за разширяване на територията си

Две руски миниподводници достигнаха дъното под Северния полюс в Северния ледовит океан, изпълнявайки мисия, целяща удовлетворяване претенциите на Москва над Арктика, съобщават световните агенции в четвъртък.

Учените на борда на “Мир-1” и “Мир-2” планират да проведат тестове и да заровят капсула с руското знаме на 4 200 метра под полюса. Планира се потапянето и изплуването на двете машини да стане за около 8-9 часа. Атмосферните условия в момента са благоприятни.

Руските власти заявяват, “че рискованата и героична” мисия е равностойна на “издигането на знаме на Луната”.

Батискафите трябва да вземат проби от почвата, които, както предполагат руските учени, ще докажат, че хребетите на Меделеев и Ломоносов са продължение на Сибирската континентална платформа и съответно са продължение на евразийския континент, а значи и на руското крайбрежие от Чукотка до Колския полустрови.

Топящият се полярен лед доведе до претенции за достъп до ресурсите на Арктика.

Руските претенции върху голяма ивица от територията на Арктика, за която се предполага, че е богата на нефт, газ и минерални залежи, се оспорва от други държави, включително и от САЩ.

Ръководителят на мисията, изследователят и депутат Артур Чилингаров, каза за ИТАР-ТАСС, че достигането на дъното от “Мир-1” е било “гладко”. “Заобикаля ни жълтеникава повърхност, не се виждат океански обитатели”, описва той.

“Героичната мисия”

Двете миниподводници бяха транспортирани на Северния полюс от атомен ледоразбивач и изследователски кораб, натоварени с руската експедиция.

Експедицията потегли миналата седмица от Мурманск и ще търси геоложко доказателство за претенциите на Москва върху природните богатства на арктическото дъно.

Руските медии съобщиха миналата седмица, че плавателните съдове са били следени от близо от чуждестранен самолет, но това твърдение беше отречено от ръководителя на експедицията.

ИТАР-ТАСС предаде в сряда, че корабите на експедицията са достигнали Сверения полюс.

Учените на борда на подводниците планират да съберат проби от арктическата флора и фауна и да оставят титаниева капсула, съдържаща руското знаме.

Смята се, че връщането на подводниците на повърхността е най-опасната част от пътуването.

Батискафите ще трябва да излязат на повърхността на точно същото място от където са се потопили или рискуват да бъдат сковани от арктическия лед.

“Това е рискована и героична мисия”, казва Сергей Баляшников, говорител на руския институт за Арктика и Антарктика.

“Това е много важна стъпка за Русия, с която показваме потенциала си в Арктика”, допълва той. “Това е като да забиеш знаме на Луната”.

Териториални претенции

Президентът Владимир Путин вече описа спешната нужда Русия да осигури “стратегическите, икономическите, научните и отбранителните” си интереси в Арктика.

Москва вече пледира пред Комисията по границите на континенталния шелф на ООН през 2001 г., че водите около северните ѝ брегове на практика са продължение на крайбрежната ѝ територия.

Претенцията се базираше на аргумента, че подводната топология, позната като Хребета на Ломоносов, е продължение на континенталната ѝ територия, но исканията бяха отхвърлени и на Русия бе казано да предостави повече доказателства.

Ако успеят да докажат това, територията на Русия ще се увеличи с повече от 1 млн. кв. км, като от дъното ще могат да се добиват нефт, газ и други полезни изкопаеми.

Представяйки резултатите от изследването, пише Лента.ру, Русия ще подаде отново заявка в ООН  за разширяване на територията си.

Няколко страни, чийто територии граничат с Арктика – Русия, САЩ, Канада и Дания, имат апетити към региона.

Надпреварата се засили, след като топящите се полярни шапки отвориха нови морски пътища.

Сегашните закони предоставят на страните икономическа зона от 200 плавателни мили извън сухопътните им граници.

Тази зона може да бъде разширена, ако страната успее да докаже, че структурата на континенталния ѝ шелф е същата като геологичната структура на принадлежащата ѝ суша.

Сега Северният полюс не се разглежда като част от ничия територия и затова се управлява от Международен орган за морското дъно.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?