Русия засега реагира сдържано на забраната да участва в зимната олимпиада

"Ние не падаме по гръб. Нито от световна война, нито от разпада на Съветския съюз, нито от санкции", коментира Мария Захарова

Русия засега реагира сдържано на забраната да участва в зимната олимпиада
Москва демонстрира умерено поведение и засега не потвърждава очакванията, че ще обяви бойкот на зимната олимпиада в Пьончан, след като Изпълнителният комитет на МОК забрани на страната да участва на форума тази зима заради системна употреба на допинг от нейни спортисти. 
 
"Решението на МОК за допускане до участие на зимната олимпиада в Пьончан на руски спортисти, но подбрани от специална комисия и под олимпийския флаг, трябва да бъде анализирано задълбочено. Чак след това Руската федерация ще изкаже своето мнение. Да се поддаваме сега на емоции е погрешно", коментира прессекратарят на руския президент Дмитрий Песков.
 
"Сега, разбира се, трябва да изключим емоциите и достатъчно сериозно да анализираме решението, което взе МОК по отношение на нашата страна, преди да се вземе решение по този въпрос", каза Песков.
 
Вчера, час след като МОК обяви всички санкции за руския спорт, се появиха информации в руски медии, че Владимир Путин ще каже по-късно във вторник дали въобще руски спортисти ще участват в Пьончан, или ще бойкотират игрите.
 
"Аз не съм чувал за такова намерение. Навярно трябва да питате медиите, откъде са чули това", коментира Песков.
 
Според прессекретаря обаче на Русия все още ѝ предстои да отговори на редица въпроси, за което ще са необходими контакти с МОК. 
 
"Необходимо е сега да се определи кой ще води тези контакти, как ще бъдат водени те и ред други технологични въпроси, които подлежат на изясняване", каза Песков. 
 
Говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова коментира от своя страна, че "решението на МОК е част от мащабна антируска кампания".
 
"Ние не падаме по гръб. Нито от световна война, нито от разпада на Съветския съюз, нито от санкции. Приемаме всичко и го преживяваме", написа тя в социалните мрежи.
 
"Вече не трябваше да има спорт в Русия. Възраждането на Русия като спортна държава не беше включено в глобалните планове: младежите трябваше отдавна да са заспали, стадионите – завинаги превърнати в битпазари, треньорите – да работят в чужди отбори", добави тя. 
 
"Нищо не стана според сценария. Появи се ново поколение спортисти, световните спортове се изпълниха с постиженията на руските атлети, Русия проведе отлично Олимпийските игри. Спортът постепенно се превръща в една от националните идеи, въплътена в десетки хиляди детски школи и училища, в най-новите стадиони и просто в желанието да бъдем спортни", пише Мария Захарова.
 
МОК реши на форума да бъдат допуснати само руски състезатели, които не са уличавани в употреба на забранени стимуланти. Те обаче ще участват под неутрален флаг, а шампионите няма да чуят химна на родината си.
 
Руският вестник "Комерсант" пише, че формално руските власти нямат лостове за въздействие върху спортистите, които пожелаят да участват в състезанията под неутрално знаме.
 
Юристът Тимур Хутов припомня "доста много" подобни случаи от историята на спорта и прогнозира, че руските власти едва ли ще правят спънки, защото "това може да предизвика и съдебни процеси, и поредния международен скандал".
 
Русия може да обжалва решението на МОК пред Спортния арбитраж в Лозана. На практика обаче няма време за това. Олимпиадата в Пьончан стартира на 9 февруари. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?