"Русият ангел" искан и от българските си сестри, и от гръцката

"Русият ангел" искан и от българските си сестри, и от гръцката

Малката Мария, която бе открита в цигански катун край гръцкия град Лариса, но се оказа дете на български роми от Николаево и в момента е настанена в гръцки социален дом, се оказа искана и от българските си каки, и от гръцката си "сестра". Специализирани прокурори, които работят с малолетни, обаче ще решат съдбата ѝ.

 

Пред Ройтерс и ББС децата от семейството на гръцките роми, които са се грижили за малката Мария, заявиха, че искат тя да се върне при тях, а адвокатка на отгледалите детето Елефтерия Димопулу и Христос Сали заяви, че екипът ѝ ще се бори детето да бъде върнато на двойката. Мариета Палавра казва, че "спечелихме първата битка, но не и войната". "Нашата война ще приключи, когато Мария се върне при клиентите ми. Това е заръката, която ни изпратиха от затвора, и сме длъжни да опитаме", заявява Палавра, цитирана от Ройтерс

 

"Русият ангел", както бе наречена Мария от световните медии, бе открита при полицейска акция в гръцкия катун и заради очевидната разлика с родителите ѝ бе прибрана, а ДНК-тест доказа, че мъжът и жената, при които е намерена, не са нейни родители. Те бяха задържани по подозрение за отвличане на Мария, но техните твърдения бяха, че им е оставена за отглеждане от българска циганка.

 

Това обаче не е било оформено по никакъв начин пред властите, те са я записали като свое дете и сега са обвинени в отвличане на малолетна, за което ги заплашва затвор.

 

Междувременно обаче в България ДНК-анализи показаха, че 35-годишната Саша Русева и съпругът ѝ Атанас, са родителите. Майката също подкрепи версията на гръцките роми, че им дала детето си, тъй като нямала възможност да се грижи за него, но се разследва дали всъщност не го е продала.

 

Саша и Атанас Русеви са родители на още 9 деца и живеят в голяма мизерия. Ней-голямата им дъщеря Катя, която е семейна, също изрази пред БГНЕС готовност да гледа сестра си Мария. Подобна заявка дава и другата биологична сестра на момичето – Елена. Двете щели да се разберат кой и как да гледа детето, но нямало да я дадат на "Чужди хора".

 

Катя Русева живее с мъжа си и двете си деца – на 3 и 1 година, в Гурково. Сега тя отново е бременна и фамилията живее в порутената къщичка, без ток и вода. Катя с децата спят на примитивен диван, а бащата – върху два дунапрена на пода. Семейството се "издържа" от събиране на вторични суровини.

 

Българските власти засега не казват дали ще искат връщане на детето в България. Това няма да е лесно, защото Мария най-малкото не е българска гражданка. Българските социални служби казват, че са готови да се грижат да детето, а гръцката неправителствена организация, която я е приютила в момента, твърди, че вече има няколко запитвания от Гърция и чужбина за осиновяване на момичето.

Споделяне

Още от Балкани