Руска връзка на нов ключов сътрудник на Тръмп

"Вашингтон пост": Правосъдният министър е обсъждал изборите с руския посланик

Джеф Сешънс
Пореден скандал за руска връзка разтресе администрацията на президента Доналд Тръмп, след като авторитетният вестник "Вашингтон пост" съобщи, че главният прокурор и министър на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс е разговарял два пъти миналата година с посланика на Русия, но не е съобщил за тези срещи при запитване в Сената за утвърждаването на номинацията му.
 
"Вашингтон пост " се позовава на служители на правосъдното министерство, но информацията засега не е официално потвърдена, а самият Сешънс отрича да е имал регламентирани контакти с руски представители.
 
Една от срещите е била частен разговор между тогавашния сенатор Сешънс и руския посланик Сергей Кисляк и се е състояла през септември в офиса на сенатора. По онова време е бил пикът на приписваната от американското разузнаване на Русия киберкампания за повлияване на президентските избори в САЩ.
 
Сешънс обяви за недостоверна публикацията и коментира, че никога не се е срещал с никакви руски служители, за да обсъжда въпроси от предизборната кампания.
 
Министърът заяви, че няма представа за какви твърдения става дума и каза, че те са неверни.
 
Сешънс е един от хората, които отдавна подкрепят президента Доналд Тръмп и беше негов политически съветник, когато Тръмп бе кандидат за президент на републиканците.
 
Когато на изслушванията в Сената за утвърждаването му като министър и главен прокурор, Сешънс е бил попитан дали "някой свързан" с кампанията е имал някакви връзки с руснаци, той не е съобщил, че е имало такива контакти.
 
Говорителка на министъра обаче заяви, че той не е споменал в Сената за контактите си с Кисляк, защото те не са били свързани с предизборната кампания, какъвто е бил въпросът.
 
По онова време Сешънс е бил член на Сената и на комисията по въоръжените сили и само миналата година е водил повече от 25 разговора с чужди посланици, подчерта говорителката му Сара Флорес.
 
Лидерът на демократите в Камарата на американския Конгрес очаквано призова Сешънс да подаде оставка заради необявените си срещи с руския посланик
 
Нанси Пелоси се обяви и за независимо двупартийно разследване на връзките на Тръмп с Русия.
 
Очакавно Кремъл заяви, че не са му известни подробности за срещи между руския посланик в САЩ и американския министър на правосъдието и добави, че такива срещи са рутинни.
 
Подобни срещи доведоха до оставката миналия месец на Майкъл Флин - първия съветник на президента Тръмп по националната сигурност.
 
Флин също бе имал контакти с посланик Кисляк и бе обсъждал с него американските санкции срещу Русия още преди влизането на Тръмп в Белия дом и беше подвел вицепрезидента Майк Пенс за съдържанието на телефонните си разговори.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?