Руската държава е отговорна за убийството на Литвиненко, Путин го е одобрил

Александър Литвиненкo

Руският президент Владимир Путин вероятно е одобрил убийството на руския опозиционер Александър Литвиненкo. Toва заяви ръководителят на разследването, оповестявайки заключенията от обществено разследване за смъртта на бившия шпионин от КГБ, цитиран от Франс прес.

"Операцията на руската Федерална служба за сигурност (ФСС, новото име на КГБ) вероятно е била одобрена от Патрушев (бившия шев на ФСС Николай Патрушев), както и от президента Путин", посочи съдия Робърт Оуен в заключенията си.

"Доказателствата, които представям, ясно установяват отговорността на руската държава за смъртта на Литвиненко", допълва съдията.

Четиридесет и три годишният Литвиненко почина от отравяне с радиоактивен полоний в края на ноември 2006 г., три седмици след среща на чай в лондонския хотел "Милениум" с двама бивши руски агенти - Андрей Луговой, който днес е депутат от националистическа партия, и бизнесмена Дмитрий Ковтун.

"Сигурен съм, че Луговой и Ковтун са сложили полоний-210 в чая на 1 ноември 2006 г. Сигурен съм, че са го направили с намерение за отровят Литвиненко", пише Оуен.

Според него смъртоносната доза от 1 ноември е била предшествана от първа, по-слаба доза, дадена на Литвиненко на 16 октомври.

Кремъл винаги е отричал да има отношение към случая. На смъртния си одър обаче Литвиненко каза на детективите, че самият Путин е разпоредил убийството му, отбелязва Ройтерс.

Луговой отрече да е отровил Литвиненко и нарече "абсурдни" обвиненията на британското правосъдие. "Резултатите от разследването за пореден път свидетелстват за антируската позиция и тесногръдието на Лондон, заяви пред агенция Интерфакс Луговой.

По-късно в четвъртък британската полиция поиска Русия да екстрадира Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун.

Срещу двамата има действащи заповеди за задържане заради това убийство. Нашата цел е да изправим тези две лица пред съда, заяви Скотланд ярд в комюнике.

Британският премиер Дейвид Камерън смята за изключително тревожни заключенията от разследването, заяви негов говорител, цитиран от Ройтерс.

"Това, че убийството е било наредено на най-високо равнище в Русия, е изключително обезпокоително. Никоя страна, да не говорим постоянна членка на Съвета за сигурност на ООН, не може да действа по този начин", подчерта той.

Говорителят добави, че Великобритания си запазва правото да обмисли какви по-нататъшни действия да предприеме.

Британският министър на вътрешните работи Тереза Мей посочи, че правителството ще извика посланика на Русия, за да изрази недоволството си от липсата на сътрудничество от руска страна в разследването на убийството на Литвиненко, съобщи Ройтерс.

Тереза Мей уведоми освен това парламента, че правителството ще замрази авоарите във Великобритания на Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун.

Тя окачестви като "изключително обезпокоителни" разпространените днес заключения от общественото разследване, според които в убийството е замесена руската държава, и каза, че става дума за "крещящо и неприемливо нарушение на международното право и на цивилизованото поведение".

Руското външно министерство очаквано разкритикува "преследващото политически цели" разследване и липсата на прозрачност в него.

Няма никакви причини да очакваме заключителният доклад от това политически ориентирано разследване, при което липсва каквато и да било прозрачност, да е обективно и безпристрастно, заяви в комюнике говорителката на министерството Мария Захарова.

Докладът за разследването на смъртта на Литвиненко бе определен като квазиразследване, клонящо към изящния британски хумор, от Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин.

"Квази - защото става дума за някакви съждения, основани на вероятности. Подобна терминология е недопустима в нашата съдебна практика и не може да се приема като присъда", каза Песков.

Той напомни, че Русия винаги е поддържала добри отношения с Великобритания и след трагедията с Литвиненко е разчитала на взаимодействие с Лондон, но от там предпочели да замразят диалога.

След огласяването на доклада от разследването, вдовицата на Литвиненко поиска санкции срещу Русия и президента Путин.

"Настоявам да се наложат икономически санкции и забрана за достъп срещу Патрушев и Путин", заяви пред журналисти Марина Литвиненко, цитирана от АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят