Заради отмененото посещение в София на влючения си в "черния списък" на ЕС председател

Руската Дума скастри българското външно министерство

Изявлението на министерството било "грешка, която трябва да бъде поправена"

Сергей Наришкин

Държавната дума на Русия разкритикува в сряда българското Министерство на външните работи по повод отмененото посещение в София на включения в "черния списък" на Европейския съюз свой председател Сергей Наришкин. Говорителят на долната камара на руския парламент определи изявлението на министерството от вторник като "грешка, която трябва да бъде поправена", като същевременно увери, че отношението към "братския български народ" остава непроменено, независимо от изявленията на "чиновниците в
Министерството на външните работи на тази страна".

Във връзка с публикации в медиите относно предварително планираното посещение в България на делегация на руския парламент, ръководена от председателя на Държавната дума Сергей Наришкин, в периода 6-8 май 2014 г. във вторник българското МВнР информира, че спрямо Наришкин са наложени и действат ограничителни мерки на ЕС като забрана за влизане и транзитно преминаване на територията на държавите-членки на съюза и замразяване на всички финансови средства. В изявлението на говорителя на българското външно ведомство освен това бяха изчерпателно посочени конкретните европейски решения "относно налагането на ограничителни мерки във връзка с действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна".

"Горепосочените актове на ЕС са пряко приложими в България и задължителни за изпълнение. Решението на ЕС е в сила от 21 март 2014 г. – деня на публикуване в Официален вестник на ЕС и понастоящем се прилага до 17 септември 2014 г., като подлежи на постоянен преглед. Действието му се удължава или самото решение се изменя, в зависимост от случая, ако Съветът прецени, че целите му не са постигнати", се посочва в изявлението.


"Позицията на българското външно министерство относно посещението на председателя на Държавната дума Сергей Евгениевич Наришкин удивлява", заяви пред журналисти в Москва ръководителят на звеното за връзки с обществеността в Думата Юрий Шувалов. Той поясни, че действително е била планирана визита на Наришкин в началото на май, но след това по взаимно съгласие на страните посещението е било отложено за по-късна дата.

"Въпреки това днес виждаме ултимативно заявление, което не съответства на партньорските отношения между нашите страни", декларира Шувалов и допълни, че "в това изявление звучат тези, които представляват недостоверна информация, по същество има подмяна на фактите, информацията се поднася по такъв начин, като че ли са закрити някакви сметки, които Сергей Евгениевич никога не е имал".

"Подобни действия от страна на България огорчават", подчерта Шувалов и изрази надежда, че "това изявление ще бъде разгледано от българската страна като грешка, която ще бъде
поправена".

Шувалов увери, че отношението към "братския български народ" остава непроменено, независимо от изявленията на "чиновниците в Министерството на външните работи на тази страна".

"Възнамеряваме и занапред да работим активно и да си сътрудничим във всички направления, включително по парламентарна линия", каза ръководителят за връзките с обществеността в Думата.

Ден по-рано изявлението на българското външно министерство разгневи и особено ревностния напоследък м защитата на Русия лидер на "Атака" Волен Сидеров. Застъпвайки се за Наришкин, той поиска оставката на външния министър Кристиан Вигенин.

"Това, което Вигенин на практика направи, е прекратяване на дипломатическите отношения с Русия", каза Сидеров и добави, че такова действие е изключително вредно за България.

Споделяне

Още по темата

Още от България