Българският посланик в Москва:

Изявлението на МВнР за отмененото посещение на Наришкин не съответства на реалната ситуация

Бойко Коцев

"Българският посланик в Москва Бойко Коцев е съобщил, че изявлението на говорителя на МВнР на България за визитата на председателя на Държавната дума Сергей Наришкин съдържа предпоставки за некоректни тълкувания. Това изявление не съответства на реалната ситуация. За тази позиция на посланика съобщи зам.-ръководителят на администрацията на Думата Юрий Шувалов".

 

Това се казва в съобщение на руската информационна агенция РБК от 30 април вечерта. По-нататък съобщението продължава с коментара на Шувалов:

 

"Във връзка с неотдавнашното изявление от името на МВнР на България аз поканих в Думата посланика на България в Руската федерация. По време на разговора посланикът се съгласи, че съобщението на говорителя на МВнР на България дава основание за некоректни тълкувания и не съответства на реалния преговорен процес между председателите на парламентите на двете страни". Шувалов е казал това пред РИА Новости, отбелязва РБК.

 

Шувалов е добавил, че е чул от посланика висока оценка за дейността на председателя на Думата. Според българския посланик дружбата между руския и българския народ продължава да е в основата на развитието на отношенията между двете страни.

 

Планираната за 6-8 май визита на Сергей Наришкин в София бе отменена след като името на председателя на Думата влезе в списъка на ЕС на руските официални лица със забрана да влизат на територията на общността, а финансовите им сметки се замразяват. За отмяната на посещението бе съобщено във вторник с нарочно изявление на говорителя на българското външно министерство.

 

В сряда Юрий Шувалов в качеството му и на ръководител на звеното за връзки с обществеността на Думата направи коментар пред журналисти, че "позицията на българското външно министерство относно посещението на председателя на Държавната дума Сергей Евгениевич Наришкин удивлява". Тогава той поясни, че действително е била планирана визита на Наришкин в началото на май, но след това "по взаимно съгласие на страните посещението е било отложено за по-късна дата".

 

"Въпреки това днес виждаме ултимативно заявление, което не съответства на партньорските отношения между нашите страни", заяви още Шувалов и допълни, че "в това изявление звучат тези, които представляват недостоверна информация, по същество има подмяна на фактите, информацията се поднася по такъв начин, като че ли са закрити някакви сметки, които Сергей Евгениевич никога не е имал".

 

По повод на срещата на посланик Коцев с зам.-ръководителя на администрацията на Думата Наришкин и как Коцев е коментирал официалното изявление на българското външно министерство за отменената визита бившият първи дипломат в Москва Илиян Василев написа във Фейсбук:

 

"Не бих искал да критикувам колегата, но има принцип в дипломацията и той изключва негативен или двусмислен коментар на изявление на МВнР говорителя. Последният изразява официалната позиция на страната и всеки посланик на България има само една възможност да комуникира официалната позиция и я аргументира съгласно дадените му инструкции. Ако не е съгласен, подава оставка. Така направих през 2006 година - помолих да не ми се удължава командировката, защото бях несъгласен с подготвящия се завой и енергиен шлем".

 

"Няма проблем или недостиг с посланиците на Русия в България - неформални и формални - недостигът е на истинските посланици на България в Русия, които да се държат като посланици на страна членка на ЕС и НАТО", казва още Илиян Василев.

 

Бойко Коцев бе изпратен посланик в Москва в началото на 2012 г. с указ на президента Росен Плевнелиев по предложение на правителството на Бойко Борисов.

 

Когато го предлага за посланик в Руската федерация, тогавашният външен министър Николай Младенов се аргументира така: "Той (Коцев) работи от дълги години в Министерството на външните работи като посланик на страната ни в ЕС, добре познава дебата между Европа и Русия, добре познава обширния дневен ред, който имаме като Европейски съюз с Русия, ръководил е голяма дипломатическа мисия – нашата в Брюксел, и съм сигурен, че може да се справи успешно със задълженията си в Москва".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?