Конгресът на САЩ одобри пакет от санкции срещу Русия и помощ за Украйна

Конгресът на САЩ одобри пакет от санкции срещу Русия и помощ за Украйна

След седмици на интензивни дебати американският Конгрес прие план за подпомагане на Украйна, който включва и санкции срещу Русия заради присъединяването на Крим, предадоха световните агенции в сряда.

Проектозаконът беше одобрен в Камарата на представителите с 378 гласа "за" и 34 гласа "против". Както отбелязва Ройтерс, гласуването показва "рядка проява на единодушие" между демократите и републиканците, които няколко седмици спориха как САЩ трябва да реагират на събитията в Украйна. Приетият законопроект е пратен на президента Барак Обама за подпис.

Законът налага санкции, в това число забрана за издаване на визи и замразяването на авоари на руснаци и украинци, за които е установено, че са участвали в насилие или в потъпкване на човешките права в Украйна, че са подкопали суверенитета на Украйна или, че са участвали в "значителна" корупция в Украйна.

Председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър отбеляза единството на двете камари на Конгреса и заяви, че ще следят за решенията на президента по санкциите.

"Ние ще продължим да правим всичко, за да получи той възможност за използва целия арсенал от средства, включително преоценка на необходимостта за помощ на Украйна и нашите съюзници от НАТО в сферата на сигурността и разширяване на износа на енергоносители, за да се отслабят лостовете на влияние на Русия в Европа", заяви Бейнър, цитиран от АФП.

Законопроектът включва помощ на украинското правителство в размер на 1 млрд. долара под формата на гаранции по кредити, както и препоръка за пряка икономическа помощ в обем 150 млн. долара. По-рано бе съобщено, че 100 млн. от средствата ще бъдат за укрепване на сигурността на Украйна и съседите ѝ, а още 50 млн. долара – помощ за развитие на украинската демокрация.


САЩ и ЕС въведоха индивидуални санкции срещу Русия заради анексирането на Крим: замразяване на активи и забрана за издаване на визи на редица високопоставени лица. В ЕС се обсъжда и налагането на икономически санкции, но решение все още няма. Страните от Г-7 заплашиха Русия с наказателни мерки спрямо различни сектори в икономиката, ако напрежението около Украйна продлъжи да ескалира.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят