Лондон поиска Европа да подготви икономически санкции срещу Русия

Уилям Хейг

Европа не трябва да прави пауза в подготовката на строги икономически санкции срещу Русия, защото тя не намалява напрежението около Украйна, заяви британският външен министър Уилям Хейг, цитиран от Ройтерс.

 

Според него Москва все още държи значителни сили по източната граница на Украйна.

 

"Този момент не е моментът за следваща фаза на санкциите, но те трябва да бъдат готови", каза Хейг.

 

Той говори в Атина, където се провежда среща на външните министри от Европейския съюз.

 

Според него досега има изтегляне на руски войски"само на думи" и обстановката остава много опасна.

 

"Не сме видели реална деескалация от страна на Русия и затова Европа не трябва да прави пауза в подготовката на трети пакет от санкции, а да продължи да дава силен и единен отговор", каза Хейг.

 

Той имаше предвид строги търговски и икономически мерки, които ЕС заплаши да вземе срещу Русия, ако тя предприеме действия извън Крим, в южна и източна Украйна, пояснява Ройтерс.

 

Холандският външен министър Франс Тимерманс заяви обаче, че не е съгласен да се премине на фаза икономически санкции.

 

По думите му въздействието на досегашните санкции срещу някои руски физически и юридически лица е "далеч по-голямо, отколкото понякога изглежда на хората".

 

Тимерманс отбеляза, че преките чуждестранни инвестиции в Русия вече са били засегнати от първия по-малко агресивен кръг от санкции.

 

САЩ наложиха икономически санкции срещу Русия, но ЕС се ограничи със забрани за пътуване и замразяване на авоарите на руски политици. Лидерите на ЕС обявиха, че са готови и за по-сериозни мерки, ако Москва прекрачи следващата червена линия и навлезе в Източна Украйна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят