ЕС не е готов да наложи икономически санкции на Москва

ЕК и Киев се подготвят за енергийни проблеми в Украйна

Ангела Меркел и Франсоа Оланд. Сн. ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) втвърди тона към Москва, но все още няма готовност да наложи икономически санкции в отговор на анексията на Крим. 

Лидерите на ЕС се събраха в четвъртък вечерта в Брюксел, където ще имат два дни да обсъдят налагането на още санкции срещу Москва, но още в аванс обявиха, че няма да предприемат преки икономически мерки. Те обаче решиха да отменят планираната за юни среща на върха с Русия.

Европейският съюз наложи забрана за пътуване и замрази активи на висши руски служители, но Москва отговори с иронични коментари и обявиха готовност за контрасанкции.

Меркел: Ще дадем знак, че сме готови за трета фаза на санкциите

В навечерието на срещата на върха на ЕС канцлерът на Германия Ангела Меркел каза, че европейските лидери ще заявят своята готовност за налагането на нови, по-строги политически и икономически санкции срещу Русия.

"Срещата на върха на ЕС днес и утре ще даде ясен знак, че ние сме готови във всеки момент да преминем към трета фаза на мерките, ако има влошаване на ситуацията", каза пред депутатите Меркел.

Въпреки коментара на Меркел, тя е една от противниците на икономически санкции срещу Москва заради бизнес отношенията между двете страни.

Тя добави, че форматът на Групата на осемте (Г-8) е на практика мъртъв, докато продължава дипломатическото противопоставяне с Москва.

Меркел каза още, че референдумът в Крим "не съответства нито на конституцията на Украйна, нито на стандартите на международното право". По думите ѝ в случая е налице "едностранно променяне на граници", извършено от Русия, която е изпаднала в изолация във всички международни организации.

Германия настоява европейските ѝ партньори да дадат "решителен и сплотен отговор" на руските действия.

Президентът на Франция Франсоа Оланд каза, че няма да бъде взето решение за икономически санкции по отношение на Русия.

"Ще обсъдим разширяването на индивидуалните санкции срещу хората, имащи отношение към ситуацията в Украйна. Мисля, че ЕС трябва да прояви твърдост, но и готовност към дискусии, провеждане на преговори и намаляване на напрежението. Ако има нови заплахи или действия от военен характер - тогава ще има санкции”, заяви Оланд.

ЕК и Украйна създават работна група за енергетиката

В същото време Европейската комисия и Украйна решиха да създадат работна група по енергетика, която ще се заеме с въпросите за обратния пренос на газ.

Изпълняващият длъжността министър на енергетиката и въглищната промишленост на Украйна Юрий Продан каза след преговори с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, че комисията започва работа още следващата седмица.

Една от главните ѝ задачи ще е организирането на обратния транзит на газ от Европа, каза министърът.

Той изрази опасения, че в Украйна тази годна може да има "прекъсвания на доставките на газ от Русия".

Продан отбеляза също, че може да възникнат трудности със заплащането на руския газ, тъй като Украйна "ще престане да получава бонуси за базирания в Крим руски Черноморски флот".

Еврокомисар Йотингер, на свой ред, призна, че Словакия за момента е готова само да продължи преговорите, но не и да подпише меморандум за обратен транзит на газ.

Словакия може да осигури обратен пренос на 8 до 10 милиарда куб. метра годишно. Вече имаме меморандум за разбирателство, подписан от украинска страна, но той не е подписан от Словакия.

Получих уверения от ръководството на страната, че макар да не е готова да подпише този документ, тя има готовност да продължи преговорите с новото украинско правителство и ЕК, каза Йотингер.

Той изрази надежда, че преговорите за обратен транзит на газ от Словакия в Украйна ще приключат до края на април и цялата система ще може да заработи до края на 2014 г.

Новите украински власти ще преживеят трудни времена, тъй като от 1 април ще трябва да заплащат за доставяния газ на цена от 378 долара за 1000 куб. м, при около 270 долара сега. Руската компания "Газпром" реши да премахне отстъпката, дадена на Киев. Цената може да достигне 500 долара, според пазара, каза Юрий Продан, цитиран от Франс прес.

Снабдяването с газ може да бъде прекъснато също тъй като Украйна не се е разплатила за всички получени доставки и дължи близо 2 млрд. долара на "Газпром".

ЕС предвижда системи, които позволяват обръщане на газовия поток в газопровода, така че Украйна да получава газ през Словакия, но това не може да стане веднага, каза Йотингер.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят