Руската православна църква заяви, че Вселенската патриаршия е изпаднала в разкол

Руски митрополит е във Ватикана за разговори с папата

Патриарх Кирил

Руският патриарх Кирил заяви, че Константинополската патриаршия е изпаднала в разкол, предаде Франс прес в петък.

Като аргумент за това предстоятелят на Руската православна църква изтъква факта, че Константинопол е отменил анатемата, наложена на двама представители на разколнически църкви в Украйна. Според патриарх Кирил по този начин Константинополската патриаршия е нарушила юрисдикцията на Руската православна църква.

"Константинополската патриаршия се отъждестви с разколниците. Тя наруши всички канонически правила и наруши нашата юрисдикция с отмяната на анатемата срещу тях. След като си се отъждествил с разколниците, значи сам си станал разколник", отбеляза патриарх Кирил.

Константинополската патриаршия реши миналата седмица да признае Украинската православна църква (Киевска патриаршия) за независима след 332 години на единство с Московската патриаршия, припомня Франс прес. В отговор Руската православна църква обяви, че прекратява отношенията си с Константинопол.

Патриарх Кирил посочи, че "абсолютното мнозинство от православните християни" подкрепят това решение, което провокира опасения православният свят да не се раздели на два лагера.

Ръководителят на отдела за външни връзки към Московската патриаршия митрополит Иларион пристигна днес във Ватикана за разговори на четири очи с папа Франциск, отбелязва Франс прес, като се позовава на информационната агенция РИА Новости.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?