Руски държавник предупреди за проблеми с България заради влизането й в ЕС

Руски държавник предупреди за проблеми с България заради влизането й в ЕС

Влизането на България и Румъния в Европейския съюз може да създаде трудности в отношенията на двете страни с Русия, съобщи в петък пред ИТАР – ТАСС заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушков. Изказването му идва ден след срещата на министъра на външните работи Ивайло Калфин с руския външен министър Сергей Лавров в Москва.

България и Румъния имат право да влязат в ЕС, но разширението на Евросъюза не трябва да вреди на отношенията на тези страни с Русия, коментира руският зам.-министър.

Това най-вече се отнася за България, която внася руско ядрено гориво. “На нас са ни нужни определени гаранции, които да се изпълняват стриктно и изцяло”, коментира Грушков.

Той допълни, че в Москва внимателно следят дискусията за разширяването на ЕС и че, според руската страна, трябва да се направи така, че държавите да не стоят пред избора дали да са Руската федерация, или с Европейския съюз.

В днешния си брой икономическият вестник “Комерсант” проследява посещението на българския външен министър Ивайло Калфин в Русия.

Изданието посочва, че според официалната версия основна тема в преговорите е било адаптирането на руско-българските отношения към предстоящото влизане на България в ЕС. В не по-малка степен обаче основна цел на Москва е да накара София да спре доставките на евтина военна техника за Грузия и нелицензираното производство на руски оръжия, коментира вестникът.

По информация на източник, близък до преговорите, една от основните и болезнени за Москва теми е регионалната политика на България и в частност нейното сътрудничество с Грузия. Москва вече нееднократно изрази недоволството си от съществуването на "български канал" за доставката на евтини оръжия за Грузия.

През 2005 чрез посредник (Македония) България е продала на Грузия четири самолета Су-25. Този факт вчера беше потвърден от корпорацията "Сухой". Освен това Тбилиси е получил от София по дъмпингови цени противотанкови и противовъздушни средства, стрелково оръжие и боеприпаси на обща стойност 10 млн. долара. Според Москва тези нови доставки на военна техника могат да окажат неблагоприятно влияние върху регулирането на регионални конфликти, в които Русия има миротворческа роля. В момента се водят българско-грузински преговори за доставката за Тбилиси на още пет самолета Су-25.

Друг остър въпрос в разговорите на двамата външни министри стана българското производство по стари съветски лицензи на оръжия, продавани на дъмпингови цени.

"Ако въпросите за доставката в Грузия на стари изтребители, предадени на България още по времето на СССР, е прерогатив на министерството на външните работи, то ние сме силно обезпокоени от предложението на България да модернизира нашата продукция в чужбина без каквото и да било наше разрешение", уточниха от "Сухой".

По съветско време на България бяха дадени лицензи и техническа документация за производството на 670 наименования на стоки с военно предназначение. По уверения на София до този момент България използва около 50 от получените по-рано лицензи, а "останалото въоръжение вече произвежда по собствена техническа документация".

На преговорите в Москва Сергей Лавров припомни на Ивайло Калфин, че още през 2004 г. София е получила руски проект за споразумение за прекратяване на производството в България на оръжия по лиценз на бившия СССР. В замяна на това са били предложени нови договорености за условията за производството в България на нови оръжия от Русия. Досега обаче София не е дала отговор на тези предложения.

Министърът на външните работи Сергей Лавров представи на българския си колега  "опасенията" на Москва по повод "българския аспект" на разширяването на НАТО на изток. Москва даде да се разбере, че ще урежда отношенията си със София, като строго отчита нейната готовност да "проявява сдържаност и умереност" по отношение на разполагането на военни обекти на НАТО на българска територия.

Това се отнася особено за формата на военното присъствие на САЩ в България в рамките на така нареченото предислоциране на американското военно присъствие в Европа и на основата на американско-български двустранен договор за сътрудничество във военната сфера.

От своя страна Ивайло Калфин заяви, че "договорът, сключен между България и САЩ, не е насочен срещу Русия, а неговата основна задача ще бъде провеждането на съвместни българо-американски учения", посочва още “Комерсант”.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?