Руски съд освободи срещу гаранция нови активисти на "Грийнпийс"

Андрей Аллахвердов

Трима руски граждани от кораба на "Грийнпийс", задържан през септември заедно с екипажа след протест край петролна платформа на "Газпром", са освободени от ареста в Санкт Петербург, предаде Франс прес в четвъртък.

Говорителят на "Грийнпийс" в Русия Андрей Аллахвердов, корабната лекарка Екатерина Заспа и фотографът на свободна практика Денис Синяков бяха пуснати на свобода, след като платиха гаранция по 2 милиона рубли (45 000 евро) всеки. Вчера излезе от ареста и първата от освободените - бразилката Ана Паула Масиел от екипажа на "Арктик сънрайз".

През ноември петербургски съдилища взеха решения да освободят срещу гаранция повечето от 30-те арестувани участници в акцията с изключение на австралийския гражданин Колин Ръсел, който може да остане под стража до 24 февруари.

Днес бе постановено да бъдат освободени новозеландецът Джон Бошан и корабният готвач Руслан Якушев - руски гражданин, съобщи "Грийнпийс", цитирана от АФП. ИТАР-ТАСС информира, че на свобода ще могат да излязат също британецът Франк Хюитсън и швейцарецът Марко Вебер.

Първоначално срещу активистите беше повдигнато обвинение в пиратство, по-късно - обвинение в хулиганство. Още не се знае дали първото обвинение е оттеглено, твърди АФП. Според ИТАР-ТАСС обаче федералното следствие е променило първоначалната формулировка.

Наказанието за пиратство в Русия достига 15 години затвор, за хулиганство - 7 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят