Руски вложители в кипърски банки подготвят искове за претърпяните загуби

Над 100 руски вложители в Банката на Кипър и Кипърската народна банка изявиха желание да внесат искове във връзка с решението на Еврогрупата, съгрласувано с кипърските власти, за "подстрижка" на незастрахованите депозити, съобщи за ИТАР-ТАСС, като се позовава на Хрисис Софоклеус, партньор в една от най-големите юридически фирми на острова "Андреас Софоклеус".

Софоклеус казал, че миналата седмица е бил в Москва, зада се срещне с руските клиенти."Около 100 физически и юридически лица изразиха преднашата фирма желание да се борят за правата си и за изгубенитеси средства. Техните загуби се изчисляват на стотици милиониевро", казал адвокатът.

Сътрудници от неговата фирма вече събирали нужните материали и търсели най-доброто основание за исковете - нарушение на конституцията или нарушение на правата на човека.

Адвокатът пояснил, че по закон исковете трябва да бъдат подадетни в кипърски съд, но се обсъждат и възможностите за обръщане към международни съдилища.

"Нашата цел е да стигнем до Европейския съюз, тъй като смятаме Еврогрупата за главен виновник за това, което става сега в Кипър", казал Софоклеус.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа