Руският газ поскъпва с под 10% от април, до 2012 г.– плавно повишение

Руският газ поскъпва с под 10% от април, до 2012 г.– плавно повишение

С по-малко от 10 на сто ще се променят цените на природния газ от април 2007 г., обясни в неделя министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров по повод новия дългосрочен договор до 2030 г., който ще бъде подписан в понеделник между “Булгаргаз” и “Газпром експорт”.

Според лансирана в общественото пространство информация първоначалното поскъпване според новите клаузи на контракта е планирано да бъде 20 на сто с опция до 2012 г. цената на синьото гориво за България да се повиши с 40-45 на сто.

Ден преди парафирането на схемата за руския газ Овчаров заяви пред БНР, че е договорено плавно поскъпване за 6-годишен период.

Пред бТВ пък министърът на икономиката и енергетиката заяви, че България надали вече ще има възможност за толкова добър договор с руснаците. Той най-сетне призна, че получените изгодни отстъпки от страна на “Газпром”, каквито руският монополист досега не бил давал на друга държава, са договорени и в резултат на преговорите по сделката за строежа на АЕЦ ”Белене”, както и по строежа на петролопровода Бургас-Александруполис.

Досега Овчаров отричаше да има пряка връзка между избора на руската компания “Атомстройекспорт”, в която акционер е “Газпромбанк”, и преговорите за промяната на договорите за доставка на синьо гориво за България и за транзита на количествата руски газ през територията на страната ни, които ултимативно бяха поискани в края на миналата година.

В проекта за Бургас-Александруполис участва “Газпромнефт”, дъщерна на “Газпром”, а София и Атина решиха да се откажат от претенциите си за равно дялово участие в бъдещата инвестиционна компания и да се съгласят с 24,5 на сто от капитала, оставяйки контрола на Москва. Меморандумът за руско-българо-гръцката тръба по план също трябва да се подпише в дните преди Нова година, така че скоро и там ще стане ясно какво сме отстъпили заради новия договор с “Газпром” до 2030 г.  

Овчаров каза също така, че е възможно не всички параметри по договора, който ще се сключи утре, да бъдат оповестени. За това настоявали от “Газпром”, за да не се влияят преговорите им с другите източноевропейски страни, на които руският монополист иска да наложи нови цени.

В момента България плаща за руския газ по два отделни договора. Единият е по пазарни цени – 257 долара за 1000 куб. м, другият е за разплащането на транзита на руските доставки през българска територия, за който “Газпром” дава определени количества синьо гориво, по който се формира цена от 83 долара за 1000 куб м.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?