Руският натиск към Централна Азия е удар за плановете на Обама в Афганистан

Руският натиск към Централна Азия е удар за плановете на Обама в Афганистан

Русия си възстановява позициите в Централна Азия, като Кремъл се опитва да изтласка САЩ от ключова военно-въздушна база в региона, а оглавявано от Москва междудържавно обединение обяви създаването на конкурентен на НАТО военен съюз. Тези развития потенциално усложняват новата американска стратегия в Афганистан, пише в. "Уолстрийт джърнал".

В сряда Русия обяви спасителен финансов фонд за група бивши съветски републики и получи тяхното съгласие за формиране на военни сили за бързо реагиране в региона, които по стандарт да не отстъпват на натовските.

Това стана ден след като Киргизстан, притиснат от Русия, обяви, че възнамерява да изгони САЩ от базата, която те използваха за транспортиране на голям брой американски войски в Афганистан.

Русия обяви, че вместо това базата може поеме част от планираните нови военни сили.

Тези стъпки демонстрират най- агресивните засега амбиции на Русия да противодейства на американското военно присъствие в региона, срещу което дълго негодуваше.

Това е предизвикателство за администрацията на президента Барак Обама, който вижда Афганистан като свой висш външнополитически приоритет и се готви да удвои американското военно присъствие там.

Последните развития също така показват и трудностите пред Обама в стремежа му са изграждане на по-близки отношения с Москва. Русия даде сигнал, че ще отстоява твърдо своите интереси, особено в традиционния си "заден двор" – страните от бившия СССР. Макар че огромните ѝ парични резерви бързо се топят заради понижението на петролните цени, нарастващите нужди на по-бедните съседи все още са удобна възможност за влияние.

"Русия би искала да се затвърди отново в региона и използва финансовата криза като възможност", коментира пред "Уолстрийт джърнал" Николай Злобин от Института за глобална сигурност във Вашингтон.

Руски парашутни части ще формират ядрото на новите военни сили, чиято численост ще наброява 10 000 души. Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че силите ще са готови "да отблъснат военна агресия", да се борят с тероризма, с наркотрафика и организираната престъпност, както и да се справят с природни и технологични бедствия.

"Това ще бъдат достатъчно мащабни сили", каза Медведев. "По отношение на бойния им потенциал, те не трябва да са по-слаби от същите сили на Северноатлантическия алианс", добави той.

Когато Киргизстан обяви във вторник, че възнамерява да закрие базата за американските войски, Москва съобщи, че предоставя на страната 2 млрд долара заем плюс 150 млн. долара финансова помощ. Това е невероятен паричен поток за Кригизстан, чийто бюджет едва надхвърля 1 млрд. долара и чието население страда от недостиг на електроенергия, повишаващи се цени на храните и безработица.

Кремъл също така обсъжда финансови помощи за Армения и Беларус, други бивши съветски сателити, ударени от финансовата криза.

Удар за плановете на Обама в Афганистан

Решимостта на Киргизстан да затвори за американците военновъздушната база "Манас" стъписа Пентагона, откъдето коментираха, че Бишкек и преди е отправял подобни заплахи.

"Честно казано, ние мислехме, че това е тактика на преговори и бяхме готови да отговорим на техния блъф, но стана ясно, че, без майтап, те искат да ни гонят", казва висш американски военен.

Американски представители заявиха, че очакват парламентът на Киргизстан официално да прекрати споразумението, което се очаква другата седмица. След това САЩ имат шест месеца, за да напуснат базата.

Това ще е голям удар върху плановете на САЩ за по-мащабни военни усилия в Афганистан. През 2008 г. през базата "Манас" са минали 170 000 американски военнослужещи, заминаващи или пристигащи от Афганистан, както и 5 000 тона военно оборудване.

Имаме и други възможности, това не е фатално, което по никакъв начин не отменя факта, че това ще е реален удар, заяви висш представител на Пентагона. "Това може да ни направи по-зависими от Русия, а тя не е място, където бихме желали да бъдем", допълни той.

Основният американски маршрут за доставки в Афганистан минава през Пакистан. През последните месеци бяха осъществени редица атаки, които да възпрепятстват тези доставки. Тази седмица бе взривен стратегически мост по маршрута за Афганистан, което накара САЩ временно да прекратят доставките от Пакистан.

С нарастването на напрежението в Пакистан, Вашингтон ще трябва да се обърне за помощ към Русия.

САЩ вече транспортират големи количества гориво през Русия, а висш военен представител смята, че ще започне и изпращането на други провизии.

Кремъл отдавна обвинява САЩ за поддържането на бази в Централна Азия, като посочва, че Вашингтон първоначално е обещал само временното им ползване след терористичните удари през 2001 г.

Русия обяви в сряда, че подкрепя действията на водената от САЩ военна операция в Афганистан, но Вашингтон трябва да работи по-тясно с Москва и централноазиатските страни.

Нов подход на сътрудничество и дипломация

В същото време американският вицепрезидент Джо Байдън, който ще говори пред традиционната конференция по сигурността в Мюнхен тази събота, възнамерява да даде знак за дистанциране от едностранния подход на Буш и да подчертае новата политика на сътрудничество и дипломация, предаде Ройтерс.

Всяка дума на Байдън ще бъде внимателно анализирана като знак за политиката на новата администрация по отношение на Русия, Афганистан, Близкия изток и разширяването на НАТО.

По време на първото си посещение в Европа като вицепрезидент, Байдън ще води делегация, в която ще участва пенсионираният генерал Джеймс Джоунс, който е съветник на президента Обама по националната сигурност; ген. Дейвид Петреус, командващ силите на САЩ в Близкия изток и Афганистан; ген. Ричард Холбрук, новоназначеният специален пратеник за Афганистан.

Байдън, който дълги години оглавяваше сенатската външна комисия, ще има двустранни срещи с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози.

Байдън няма да обяви отказ от противоракетния щит

Според някои информации Байдън може да използва конференцията, за да обяви, че новата администрация преразглежда плановете на Буш за разполагане на елементи от противоракетната система в Полша, което би било подаване на маслинова клонка към Русия.

Висш представител на Белия дом обаче отрече това.

"Няма да има никакви съобщения извън широкото по обхват и доста силно изявление за новия подход на новата администрация към трансатлантическите отношения и външната политика като цяло – силен акцент на сътрудничеството, дипломацията, зачитане на нашите съюзници, на техните тревоги и мнения", казва пред Ройтерс представител на Белия дом.

"При всички тези позитивни насоки, ние искаме в замяна...ние имаме нужда нашите съюзници да ни помогнат да разрешим най-големите световни проблеми. Включително дипломатически, военно, финансово", добавя той.

Европейците ще наблюдават и за всякакви сигнали по посока затопляне на отношенията между САЩ и Русия, влошени от Джордж Буш и Владимир Путин.

"Ние искаме да работим с Русия и искаме да видим можем ли да започнем на добра основа", казва представителят на Белия дом в отговор на въпрос дали речта на Байдън ще съдържа сигнал за ново намаляване на напрежението с Русия.

На конференцията, която традиционно събира специалисти в областта на сигурността и отбраната, ще присъства и руският вицепремиер Сергей Иванов, но все още не е ясно дали ще има среща с Байдън.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят