Руският посланик: Изненадан съм от решението на САЩ за Миталов

Дошло е време за нова визита на Путин, но трябва да има какво да подпише

Анатолий Макаров, сн. БГНЕС

"Удивен съм от решението на САЩ да наложи забрана за влизане в страната на съдия Андон Миталов заради корупция", коментира руският посланик у нас Анатолий Макаров.

"Както за всяко обвинение, така и в този случай би трябвало да видим доказателства и без доказване на вината не може да говорим за корупция", посочи дипломатът.

Миналата седмица Държавният департамент на САЩ санкционира спец съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, който позволи на обвинения в шпионаж председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов да пътува в Русия.

Той и семейството му нямат право да влизат в САЩ, тъй като "той е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България".

"Докато не бъде доказана нечия вина, той не може да бъде смятан за виновен. Не съм запознат с работата на Миталов, лично не го познавам. Но знам, че е правена проверка и че не са открити никакви нарушения за корупция. Знам, че Висшият съдебен съвет се е обърнал с молба към американските власти да предоставят информация имат ли факти и доказателства, за които българската държава не знае. (…) Не знам каква информация ще предоставят американците, а може и да не предоставят, не знам, но, разбира се, съжалявам за случилото се", посочи Макаров.

На въпрос дали България е фронтова държава в отношенията между Русия и Америка, той заяви категорично, че не се намираме в състояние на война и Русия не воюва с никого за територията на България, а Черно море е "море на дружбата".

Единственото, към което Москва се стреми, е да осъществява тук свои проекти, които са икономически изгодни и за двете страни, както правят това и САЩ, каза той.

На въпрос за възможността за осъществяване на посещение на президента Владимир Путин и на министъра на външните работи Сергей Лавров в България, посланик Макаров обясни, че руският президент е посетил страната за последно през 2008 г. и вероятно е дошло време да бъде осъществена още една негова визита тук.
Той каза обаче, че подобно посещение трябва да бъде добре подготвено с подписването на конкретни споразумения и проекти, за да има смисъл.

По думите на Макаров в момента се обсъжда възможност Лавров да посети България.

Във връзка с изгонването на руски дипломати, обвинени в шпионаж и евентуална реакция от страна на Москва, Макаров обясни, че в международната дипломатическа практика действа принципът на реципрочност и страната му вероятно ще предприеме ответни стъпки.

Споделяне

Още по темата

Още от България