Руско-американските връзки: топката е в полето на Москва

Външният министър на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери

"Рестартирането" е сложено на пауза - САЩ замразиха дискусиите по ключови проблеми с Русия, пише руският в. "Комерсант", цитиран от БТА.

Изданието коментира изявлението на президента Барак Обама, че е необходима пауза в отношенията с Русия, направено в петък по време на посещение на руски министри във Вашингтон.

Думите му неприятно изненадаха Москва. Както се "оплакал" руски дипломатически източник,  Барак Обама бил "навит" от някои дотам, че "минал към персонални атаки".

Източник от външното министерство обаче уверил, че Москва няма намерение да прави ответни стъпки, които биха се отразили на съвместната дейност.

Трудно ще е обаче да се избегне макар и частично "замразяване" на двустранните връзки.

Според източници, близки до Държавния департамент, "паузата" ще бъде прекъсната само ако Москва склони на отстъпки по остри проблеми - съкращаването на ядрените арсенали и ПРО, отбелязва изданието.

Изявлението на Обама "не означава, че няма да продължим работата с Москва там, където имаме взаимно разбирателство или поне допирни точки - става дума най-вече за Афганистан, борбата с тероризма и наркотиците, Северна Корея и Иран. Ще продължим и диалога за Сирия" - уточнява източник, близък до дипломацията на САЩ.

Според него обаче "Белият дом едва ли ще полага в обозримо бъдеще нови усилия, за да постигне с Кремъл компромис по ключови въпроси като съкращаването на ядрените арсенали и ПРО".

Москва не остана доволна от никоя инициатива, представена в априлското послание на Обама до руския му колега Владимир Путин, напомня събеседникът на вестника.

"Сега топката е в полето на Русия - ако тя не иска "паузата" в отношенията да се проточи, трябва сама да демонстрира, че е готова за продуктивно сътрудничество.

Срещи на върха заради самите срещи на върха и отношения заради самите отношения – това не е нашият път", добавя източникът на "Комерсант".

Практическото сътрудничество между Москва и Вашингтон ще се запази, дори може би ще се развива по-лесно на по-ниско ниво.

Определящ фактор за развитие на връзките обаче ще е развитието на вътрешнополитическата ситуация в Русия, цитира "Ведомости" коментар на Андрю Уд от британския кралски институт за международни отношения "Чатъм хаус".

Решението на Обама, отменил тези дни двустранна среща с Путин през септември в Москва, ще влоши атмосферата в руско-американските връзки и ще затрудни още повече изграждането на сътрудничество, твърди обаче Дмитрий Тренин, директор на Московския център "Карнеги".

Анулираната среща не означава неизбежна криза, но двустранните отношения известно време няма да са продуктивни, прогнозира той според руския вестник.

"Росийская газета" се пита дали изявлението на американския лидер е изненадало неговите съратници - външния министър и министъра на отбраната. На преговорите с руските си колеги Сергей Лавров и Сергей Шойгу, Джон Кери и Чък Хейгъл за разлика от Обама демонстрираха желание за сближаване на позициите с Москва.

Той не изключва обаче преговорите да са били "разузнаване с бой". С други думи, американците са се опитали да издействат от руските си събеседници отстъпки в сферата на ПРО, разоръжаването и по въпроса за бъдещето на Сирия. И след като срещнал твърда позиция от страна на Москва, Обама предложил пауза в диалога.

Според вестника е най-малкото нелогично шефовете на външнополитическото и на отбранителното ведомство да са договаряли сътрудничество с руските си колеги, ако Обама се е канел да замрази диалога с Москва.

Изданието не изключва да става дума за "традиционната американска игра на добро и лошо ченге", в която Обама поема ролята на лошия полицай, а министрите му - на добрия.

"Днес и за двете държави е от значение техническата пауза, необходима според президента на САЩ, да не се превърне в политическа", гласи изводът на "Росийская газета".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?