Събитията в САЩ няма да променят програмата на испанското председателство на ЕС

Атентатите срещу САЩ от 11 септември няма да разстроят работата на испанското председателство на ЕС, което започва от 1 януари 2002 г., заяви испанският държавен министър по европейските въпроси Рамон де Мигел. Той говори на пресконференция в Мадрид след среща с френския си колега Пиер Московиси.

Де Мигел обаче призна, че програмата на Испания за председателството на ЕС вероятно ще бъде засегната в две точки. "Забавянето на икономиката и обстановката в света може да се отразят на въвеждането на единната валута и на усилията за създаване на европейско пространство в областта на правосъдието", каза испанският дипломат.

Пиер Московиси от своя страна отбеляза, че събитията от 11 септември в Ню Йорк и Вашингтон "изискват ускоряване на европейското строителство". Той добави, че очаква международната терористична заплаха да доведе до напредък в ЕС в областта на правосъдието и вътрешните работи. Както Испания, така и Франция подкрепя идеята за единна европейска заповед за арест, посочи Московиси.

Още от Европа