Съд в Сиатъл спря прилагането на имиграционния указ на Тръмп

Тръмп нападна в Туитър съдията, отменил заповедта му

Съд в Сиатъл спря прилагането на имиграционния указ на Тръмп

Американските гранични служби уведомиха американските авиокомпании, че могат да започнат отново да качват пътници, които попадаха в обхвата на указа за забрана на пътуванията, издаден преди седмица. Това стана, след като прилагането му беше блокирано на цялата територия на САЩ от съд в Сиатъл, предаде Ройтерс, като се позова на служител от авиокомпания.

Федералният съд в Сиатъл спря временно прилагането на указа на президента Доналд Тръмп за затягане на имиграционното законодателство. Издаденото от съдия Джеймс Робарт решение важи за цялата територия на САЩ. Робарт разглежда иск, внесен за отмяна на указите на американския президент за затягане на имиграционния контрол, който преди това беше подала прокуратурата на щата Вашингтон във федералния съд в Сиатъл. Временната забрана за изпълнение на указа ще действа, докато искът се разглежда в съда.

Представителите на властите в САЩ по време на съдебните заседания защитаваха тезата, че щатът няма право да оспорва президентски укази, но съдията не я прие. "Щатът предостави необходимите доказателства" за това, че указът носи неминуеми и непоправими щети."

Решението на федералния съд в Сиатъл подлежи на обжалване.

Миналата седмица Тръмп подписа редица укази, затягащи имиграционната политика. Президентът на САЩ възложи на Държавния департамент и министерството на вътрешната сигурност за 120 дни да преустановят действието на програмата за прием на бежанци на американска територия. Той ограничи за 90 дни и влизането в САЩ на граждани на Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан.

След решението на съда обаче в телеконферентна връзка граничните служби са съобщили на авиокомпаниите, че могат да започнат да работят както преди указа, с който временно беше забранено на бежанци и граждани на седем страни с предимно мюсюлманско население да влизат на американска територия.

Лицата от тези страни притежатели на редовни визи могат вече свободно да се качват на самолети, пътуващи към САЩ, а авиокомпаниите в момента осъвременяват информацията на сайтовете си, за да отразят промяната, каза служителят, който пожела анонимност.

Временното спиране на прилагането на указа е сериозно предизвикателство за въведената от американския президент Доналд Тръмп мярка, макар че правителството може да обжалва решението и да стане така, че ако жалбата бъде уважена, мярката да бъде потвърдена.

В събота Тръмп нападна федералния съдия от Сиатъл, който отмени за територията на цялата страна заповедта му. "Мнението на този т.нар. съдия, с което на практика се отнема прилагането на закона от нашата страна, е отвратително и ще бъде отхвърлено!", написа той в профила си в "Туитър".

Министерството на правосъдието заяви по-рано, че се подготвя да обжалва решението, но без да се посочва срок за това.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?