Съдът даде ход на делото “Индиго” след три връщания в прокуратурата

Софийският градски съд даде ход в петък на делото за смъртта на седемте деца на възраст между 10 и 14 години пред дискотека “Индиго” на 21 декември 2001 г.  Само четирима от 12 родители се конституираха като граждански ищци по делото.

След 3 години и три поредни връщания на делото в прокуратурата, съдия Антон Станков, бивш министър на правосъдието в предишното правителство, даде ход на процеса.

От страна на 12 пострадали деца само четирима родители са подали граждански искове за по 50 000 лева. Защитата внесе искане да се прекрати наказателното производство срещу четирима от обвиняемите – Красимир Илиев, ангел Николов, Анри Силаги и Георги Василев – за причинена телесна повреда по непредпазливост, тъй като още на 21 декември 2004 година е изтекла абсолютната давност на престъплението.

Съдът прекрати обвинението и така те ще бъдат съдени само за причинена смърт по непредпазливост на седемте деца. За престъпление по служба са обвинени бившият главен архитект на София Стоян Янев е бившият председател на Комитета за младежта и спорта Цвятко Барчовски.

По искане на адвокатите съдът допусна изслушване по съкратена съдебна процедура. Така от 140 свидетели по делото ще бъдат разпитани пред съда само трима, няма да се слушат съдебномедицинските експертизи. Всичко това се приема за доказано.

Защитата обаче настоява да се изслуша строителнотехническата експертиза. На заседанието в петък съкратеното производство не можеше да започне, защото трябва да изтече срокът на обжалване на прекратеното обвинение. Затова съдът  отложи делото за 20 октомври.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?