Съдът на ЕС потвърди санкциите срещу руския концерн Алмаз-Антей

Съдът на ЕС потвърди санкциите срещу руския концерн Алмаз-Антей

Съдът на Европейския съюз потвърди на първа инстанция санкциите на ЕС срещу руския военен концерн Алмаз-Антей за 2015-2016 година, предаде ТАСС.

"Съдът на ЕС потвърди замразяването на активите на Алмаз-Антей в ЕС", заявиха от съда. В съдебното решение се пояснява, че "решението на Съвета на ЕС да бъдат замразени активите на концерна от март 2015 година до септември 2016 година е законно".

Решението на Съда на ЕС на първа инстанция може да бъде обжалвано в срок до два месеца.

Руският производител на ракети Алмаз-Антей е обвинен, че подкрепя материално кървавите действия на проруските сепаратисти, воюващи от 2014 година с украинските войски в източната част на Украйна, уточнява Франс прес.

В съдебното решение са цитирани "конкретни, прецизни и съвпадащи" публикации в медиите за руско участие в конфликта в Източна Украйна чрез доставка на оръжие и оборудване на сепаратистите. Съдът обаче уточнява, че свалянето на малайзийския самолет на 17 юли 2014 година, при което загинаха 298 души (повечето холандци - бел. р.), извършено с ракета тип БУК, произведена от Алмаз-Алтей, не е било решаващо при мотивирането на решението за замразяване на активите на концерна.

Съветът на ЕС включи руския концерн Алмаз-Антей в черния си списък на 31 юли 2014 година, по-малко от две седмици след разбиването на малайзийския пътнически Боинг (Boeing) в Украйна, припомня ТАСС. Всички активи на включените в този списък в Европа подлежат на замразяване. Алмаз-Антей обжалва това решение, като подаде иск в Европейския съд на 21 август 2015 година.

Освен от включването си в черния списък на ЕС, концернът Алмаз-Антей пострада и от въведените европейски секторни санкции срещу Русия от 1 август 2014 година. В рамките на този пакет ЕС забранява по-специално износа за Русия на военна технология и на технологии с двойно предназначение, което вреди на работата на компанията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа