Съдът на ЕС позволи блокиране на сайтове, нарушаващи авторски права

Съдът на ЕС позволи блокиране на сайтове, нарушаващи авторски права

Съдът на Европейския съюз реши в четвъртък, че доставчиците на интернет трябва да блокират достъпа до сайтове, които не спазват авторските права. За важното решение на съда информира медийният експерт Нели Огнянова в своя блог.

Казусът, който води до това решение, възниква в Австрия. Две местни фирми ("Константин филм" и "Вега"), които притежават авторски права за разпространение на филми, сезират местния съд с иск срещу сайта kinox.to. Сайтът позволява на своите потребители да теглят филми и дори да ги гледат директно със стрийминг. Клиенти на местния интернет доставчик UPC Telekabel се възползват от тази оферта и гледат безплатно филми, чийто права се държат от "Константин филм" и "Вега".

 

Делото достига до върховния съд на Австрия, който решава да изпрати питане до Съда на ЕС. Питането е дали сайтът, който позволява гледането на филми, трябва да се счита само за посредник на информацията или директно е отговорен за нарушаването на авторските правата. Второто би означавало, че могат да му се налагат съдебни забрани.

Съдът на ЕС постановява, че европейското законодателство допуска при решение местният съд да блокира достъпа до сайта нарушител.

Решението на Съда в Люксембург дава зелена светлина на всички европейски съдилища да разпореждат блокиране на сайтове, ако те използват чуждо съдържание без позволението на автора.

В съдебното решение обаче не се дават точни процедури, по които да става блокирането. Дали то е да е на целия сайт, само на част от него и за какъв срок.

В блога си Нели Огнянова коментира, че решението се различава от очакваното в светлината на практиката на Съда на ЕС. В предишни решение съдът прие, че доставчикът на Интернет е посредник, а блокирането на достъпа до сайт бе възприето единство като мярка, която "не е принципно непропорционална".

Огнянова отчита, че Съдът на ЕС вече допуска блокиране на сайтове, но без да изброява конкретни мерки.

"Тежестта на вземане на решение се пренася върху посредниците. Някои са успели още в първите часове след решението да го нарекат историческо, но други виждат в решението нов риск за правата на гражданите - вече заради поставените под заплаха от отговорност (сайтове посредници - бел. ред.)", пише Огнянова в своя блог.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество