Съдът нареди да се обявят собствениците на складовете за горива

Герджиков да каже кои са още преди изборите, за да е ясно кой е виновен за скъпите бензин и дизел, призова спечелилата делото "Нова република"

Снимка: БГНЕС

В 14-дневен срок финансовото министерство да обяви публично кои са собствениците на складовете на горива, реши Върховният административен съд по делото на членовете на политическия съвет на "Нова Република" Петър Славов и Мартин Димитров срещу отказа на ведомството да предостави тази информация с мотива търговска тайна.

Съдът обаче не е съгласен, че данните за съдържателите на данъчните складове и техния капацитет трябва да са търговска тайна и нарежда на Министерството на финансите да даде исканата информация. Това решение не подлежи на обжалване.

От "Нова република" обаче настояха на пресконференция в сряда правителството да ускори предоставянето на исканите данни и това да стане до петък, преди предсрочните парламентарни избори на 26 март.

"Лично Герджиков да се намеси и да кажат кои са собствениците на данъчни складове за горивата, за да знаят хората преди изборите кой е отговорен за скъпите бензин и дизел. Нека потвърдят или отхвърлят нашите съмнения, че може би не става дума за картел, а за монопол“, призова Мартин Димитров.

Според "Нова република" именно концентрацията в собствеността на данъчните складове пречи на конкуренцията на пазара на горива и така българите плащат всяка година по 1 милиард лева повече за бензин и дизел.

"Тази информация бе крита и от ГЕРБ, и от БСП, и от ДПС. Дори прокуратурата се намеси в защита на картела и призова да не ни бъде отговаряно. Ние обаче не се отказахме и днес постигнахме преломна победа в битката с картела“, допълни Петър Славов.

Говорителят на политическата формация и бивш министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който по време на мандата си влезе в остър конфликт с шефа на "Лукойл" Валентин Златен относно начина на формирането на цените на горивата, припомни, че вече са минали пет години, откакто КЗК обяви, че има съмнение за картел на пазара на горива.

"Пет милиарда лева са откраднати от всеки един от нас, защото плащаме по-скъпи бензин и дизел на картела. По 1 милиард лева всяка година! Там са парите за училища, там са парите за пътища, там са парите за социална политика“, каза Трайков.

Политическият говорител на "Нова република" обясни, че с по-скъпите горива българската икономика губи конкурентоспособност, а растежът е по-нисък.

"Сега виждате на практика ползата от "Нова република". Виждате и разликата с всички останали – всички покровителстват кражбите, а ние постигаме резултати. Осъдихме Министерството на финансите и скоро всички ще знаем истината – има или няма монопол при складовете за горива и как точно правителствата на БСП, на ДПС, на ГЕРБ, заедно с КЗК, заедно с прокуратурата, бранят монополистите, а не хората“, продължи Трайков.

Радан Кънев каза, че целта на "Нова република" е законът да бъде оръжие на слабия. Победата срещу картела при горивата е такъв пример.

"Настояваме обаче и за търсене на отговорност и разследване, ако се окаже, че властта е съучаствала в кражбата на тези 5 милиарда. Кои министри са прикривали картела и монопола? Кои членове на КЗК са бездействали срещу картела и монопола? Кои политически сили са осигурявали чадъра? Отговор на последния въпрос имаме – това са ГЕРБ, БСП и ДПС – те управляваха в последните години“, каза още Кънев.

Според политическата формация българите имат право да знаят тази информация преди изборите, за да могат да преценят кой ги е бранил от картела и кой го е прикривал.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?