Съдът освободи и другия задържан по аферата с даренията на БЧК

Софийският апелативен съд (САС) освободи във вторник от ареста бизнесмена Красимир Петров, който беше задържан по подозрения за отклоняване на дарения, получени чрез БЧК.

Магистратите наложиха на Петров мярка за неотклонение “парична гаранция” от 5 хил. лв. Съдебното заседание беше закрито заради използваните по случая специални разузнавателни средства.

В мотивите си съдът посочва, че по делото има доказателства, от които може да се направи предположение, че Петров е извършител на деянието, за което е разследван, но няма опасност да се укрие.

Петров бе задържан от прокуратурата въз основа на данни за заобикаляне на митническия и фискалния режим спрямо дарения, които са преминавали през БЧК и са били предназначени за Главното мюфтийство.

На 8 февруари състав на Софийския градски съд постанови мярка "задържане под стража" на Петров. Мотивите на съда бяха, че на свобода той може да възпрепятства следствените действия.

Защитникът на Красимир Петров, Йордан Киров, отново заяви, че подписът на клиента му не стои под нито един от документите, свързани с получаването и разпределението на дарения.

Преди дни друг състав на САС наложи най-леката мярка за неотклонение – “подписка” – на председателя на БЧК Христо Григоров с аргумента, че няма доказателство той да е злоупотребявал с помощи за бедни и социално слаби.

Мярка за неотклонение “парична гаранция” има и друг предполагаем участник във веригата – Пламен Кузов.

По случая заподозрян е и Николай Панков, началник на кабинета на бившия главен мюфтия Селим Мехмед.

Даренията, около които избухна скандалът, са били насочени към Главното мюфтийство. Засега обаче извън началника на кабинета на Селим Мехмед няма друг официално разследван от канцеларията на вероизповеданието.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?