Съдът отхвърли искането на Тотев за намаляване на гаранцията му

Снимка: БНР

Пловдивският окръжен съд отхвърли в четвъртък искането на защитата на отстранения кмет на града Иван Тотев за намаляване на гаранцията му от 20 000 лева, определена от прокуратурата.

Той бе привлечен като обвиняем за обществената поръчка за местния зоопарк, която според разследващите е довела до щети за общината в размер на 1 милион лева.

Според съда по делото са събрани достатъчно доказателства, за да се заключи, че е налице обосновано предположение, че Тотев е извършил злоупотреба, която е с висока степен на обществена опасност.

"Доводите на защитата, че при определяне на размера на паричната гаранция не е изследвано имотното състояние на обвиняемия са неоснователни, а твърденията за получаваното брутно трудово възнаграждение не е подкрепено с доказателства и не изчерпва въпроса за имотното му състояние", аргументират се още магистратите.

Прокуратурата твърди, че Тотев се е договорил директно с фирма "Запрянови-03" ООД за строителството на зоопарка без да е провел обществена поръчка, каквото е изискването на закона, както и без да е одобрен идеен инвестиционен проект и количествено–стойностна сметка за проекта.

Не е бил изготвен и комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Според обвинението това е трябвало да стане преди да се подпише договорът за строителство със "Запрянови-03" ООД.

В понеделник атаката срещу Иван Тотев продължи и по линия на спортна зала "Колодрума", след като финансовата инспекция (АДФИ) установи общо 22 нарушения, нанесли щети за 7.7 милиона лева, при строителството на залата. Общински съветници от Патриотичния фронт пък заявиха, че ще сезират прокуратурата и по този казус.

Споделяне

Още по темата

Още от България