Съдът отстрани кмета на Пловдив Иван Тотев

Снимка: БГНЕС

Пловдивският окръжен съд отстрани от поста кмета на Пловдив Иван Тотев по искане на прокуратурата, защото той би могъл попречи при разследването по делото за изграждането на зоокъта в града. Държавното обвинение обясни, че огромна част от свидетелите са общински служители, които са подчинени на Тотев.

Решението не е окончателно. Кметът може да обжалва пред Пловдивския апелативния съд на 24 януари. Още преди отстраняването му от длъжност Тотев излезе в едномесечен отпуск до 15 февруари, за да не пречи на разследването. За изпълняващ длъжността кмет на града е посочен зам - кметът Розалин Петков.

До този момент са разпитани 14 свидетели. Предстои да бъдат взети показания и на други служители в администрацията, сред които е и зам.-кметът по строителството Димитър Кацарски, който е бил председател на комисията за провеждане на обществената поръчка за зоокъта.

Адвокатът на кмета Красимир Елдъров обясни, че прокурорската теза по делото се изгражда не толкова на факти, а по-скоро на умозаключения.

"Не е разпитан най-важният според обвинението свидетел по делото – зам. кметът по общинска собственост Димитър Кацарски. Не е нужно, заради разпитите на свидетелите, кметът на Пловдив да бъде отстранен от длъжност", заяви Елдъров, цитиран от "Дарик". Той допусна, че отстраняването на Тотев ще рефлектира върху състоянието на града.

Разследването срещу Тотев за зоокъта започна през ноември миналата година. Прокуратурата установи, че той се е договорил директно с фирма "Запрянови-03" ООД за строителството на зоокъта, без да е провел обществена поръчка, каквото е изискването на закона.

Това е станало без да е одобрен идеен инвестиционен проект и количествено–стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен и комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Според обвинението това е трябвало да стане преди да се подпише договорът за строителство със "Запрянови-03" ООД.

Прокуратурата посочва, че щетите за общината от тази сделка са 1 милиона лева.

В понеделник атаката срещу Иван Тотев продължи и по линия на спортна зала "Колодрума". Финансовата инспекция (АДФИ) установи общо 22 нарушения, нанесли щети за 7.7 милиона лева, при строителството на залата.

Общинските съветници от Патриотичния фронт в Пловдив Слави Георгиев и Илко Илиев обявиха, че главният прокурор ще бъде сезиран и за тези обществените поръчки. Това задължително ще предизвика нова проверка на кмета Иван Тотев.

По този случай община Пловдив отговаря, че проверката на АДФИ за зала "Колодрума" е приключила без съставен акт за нарушение. Според предварителна информация финансовата инспекция е открила нарушения при 3 от общо 13-те поръчки при строежа на спортната зала. Около изграждането на спортната зала имаше сериозно увеличаване на бюджета спрямо първоначалните сметки. Първо бе съобщено, че зала "Колодрум" ще струва 40 милиона лева, но в крайна сметка излезе над 55 милиона лева.

Всички проблеми за Тотев започнаха, след като в края на октомври отношенията му с премиера Бойко Борисов рязко се влошиха. Кметът обвини министър-председателя в "чудовищен натиск" да смени шефа на общинския онкодиспансер след излъчен тв репортаж.

Споделяне

Още по темата

Още от България