Съдът отложи дело на Лечков заради пенсиониране на адвокат

Съдът отложи дело на Лечков заради пенсиониране на адвокат

Сливенският окръжен съд не даде в понеделник ход на делото срещу бившия кмет на Сливен Йордан Лечков, защото адвокатът му Руси Големанов е обяснил, че смята да се пенсионира, съобщи говорителят на съда, цитиран от БТА.

Лечков е подсъдим по общо 4 дела, но три от тях се гледат извън Сливен, защото местните съдии си направиха отводи. Единственото дело, което се гледа в града, е за злоупотреба със служебно положение. Според обвинението бившият кмет на Сливен Йордан Лечков се е обадил на директора на Трето основно училище в Сливен, за да го накара да прекрати договор с фирма, която е извършвала ремонт на оградата на училището.

 

Заседанието е отложено за 4 октомври, защото Лечков се е отказал от защитата на настоящия си адвокат. Адвокат Руси Големанов е заявил, че му предстои пенсиониране и затова не може да се заеме със защитата на бившия сливенски кмет.

През юни тази година Върховният касационен съд окончателно оневинени бившия кмет на Сливен Йордан Лечков по делото за подкуп от 5000 лева. Делото започна след жалба на сливенския бизнесмен Илия Георгиев - Манастира, който твърдеше, че през 2005 година тогавашният кмет си е поискал и взел парите под претекст, че му трябват за издръжката на футболния отбор на Сливен.

 

По другите две дела Лечков обаче не може да похвали с такъв успех. През май и юни тази година той получи две условни присъди на първа инстанция. Първо бе обявен за виновен за превишаване на правомощията си и ощетяване на държавата с 14 642 лева, после и за злоупотреба със служебно положение, довело до ощетяване на общината в размер на 904 000 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?