Съдът прие проблемната експертиза по делото "Борилски"

Апелативният съд във Велико Търново прие без повторни възражения на страните новата двойна съдебно-медицинска експертиза по делото за убийството на българския студент Мартин Борилски във Франция през 2000 г.

Според съдебния състав експертизата, съставена от български специалисти по писмени данни на френските разследващи органи, е компетентна, обоснована и може да бъде приложена в доказателствения материал по делото.

Преди седмица приемането на този документ бе отложено по искане на адвокатите на обвиняемите Георги Желязков и Стоян Стоичков. Тогава те обясниха, че копието от експертизата, което им е дадено, е различно от това, предоставено на ищците и обвинението.

Проблемът бе, че марките на облеклата, разглеждани като веществени доказателства по делото, са посочени под различни наименования в копията на експертизата, а с неразбираеми знаци са изписани източниците, върху които е изготвена двойната съдебна експертиза.

По време на заседанието във вторник присъстваха и наблюдатели от посолството на Франция в София. Адвокат Владимир Иванов, който е представител на семейството на Борилски, поиска към доказателствените материали да бъде приложен протокол за оглед на местопрестъплението, направен от френски полицаи. Това искане бе оспорено от адвокатите на обвиняемите.

Съдът насрочи новото заседание по делото за 4 февруари, защото адвокатите на обвиняемите заявиха, че не са готови с пледоариите и със своята преценка на заключението на експертизата.

Българският студент бе убит на 18 юли 2000 г. в квартирата му в Париж. Мъртвото момче бе открито с 93 прободни рани от нож. На местопрестъплението са били изоставени дрехи, от чиито ДНК анализ става ясно, че те са на Георги Желязков и Стоян Стоичков.

Няколко седмици след убийството двамата излизат от Франция. Кръвта на Желязков е открита под ноктите на жертвата, а изчезналият GSM на Борилски е активиран ден по-късно със SIM-картата на обвиняемия.

Георги Желязков е син на бившия зам.-директор на варненското следствие, агент на Държавна сигурност и известен наказателен адвокат във Варна Борислав Желязков.

Делото първо е гледано във Варна, но след отвод на съдиите е преместено в Шумен. Там бе постановена оправдателна присъда за Желязков и Стоичков, която преди година бе потвърдена от Апелативен съд във Велико Търново. Това предизвика публична реакция от страна на френския посланик у нас Етиен дьо Понсен, който изрази недоумение от поведението на българските магистрати. Под натиск от страна на Франция и ЕС, българският съдебен инспекторат провери хода на процеса и установи, че той е диктуван от обвиняемите.

Върховният касационен съд върна делото заради редица противоречия. Според ВКС решенията на шуменския и великотърновския съд са постановени при "съществени нарушения на процесуалните правила за допускане, събиране, проверка и анализ на доказателствата и доказателствените средства".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?