Заради евродепутатския имунитет на подсъдимия

Съдът спря и последното дело на Борисов срещу Бареков

Магистратите констатираха разминаване между българските и европейските норми

Съдът спря и последното дело на Борисов срещу Бареков

Имунитетът на депутат от Европейския парламент (ЕП), с който лидерът на "България без цензура" Николай Бареков се ползва от началото на юли, стана повод за спиране и на четвъртото дело, заведено срещу него от премиера и председател на ГЕРБ Бойко Борисов.

Това стана с определение на Софийския районен съд (СРС) в понеделник, който спря процеса за клевета срещу бившия телевизионен водещ заради негово изявление пред ТВ7 от 6 ноември м.г., че Борисов е поръчал убийството му.

Съдия Мария Динева се аргументира с това, че нито една от страните по казуса не оспорва факта, че Бареков е получил имунитет, отбелязвайки, че в тези случаи има несъответствие между европейските и българските правни норми.

Според европейското законодателство членовете на ЕП имат функционален имунитет, който обхваща само времето, през което се провеждат парламентарните сесии. Наказателната неприкосновеност обхваща единствено случаи, в които даден евродепутат е обвинен в някаква престъпление, извършено "при или по повод на изпълнение на служебните си задължения".

Според българската конституция пък депутатският имунитет може да бъде свален единствено, след като бъде поискан от главния прокурор във връзка с повдигане на конкретно обвинение за престъпление от общ характер.

"Казусът е нов. Ще видим какво ще каже Софийският градски съд. Това е моето виждане и аз прилагам закона. В крайна сметка ще се стигне до общо решение", коментира определението си съдия Динева, визирайки разликите в досегашната съдебна практика по подобни дела.

Колегата ѝ Николай Василев реши да не спира друго от общо четирите дела, заведени от Борисов срещу Бареков – това за реплика на новия политик от негово интервю пред Нова телевизия, че "Бойко Борисов по принцип е тъп".

На 10 октомври СРС призна подсъдимия за невинен, въпреки че той вече се бе сдобил с имунитет на евродепутат. Съдия Василев обаче не спря делото, а отсъди в ползва на Бареков, приемайки, че думата "тъп" по принцип е обидна, но за да бъде довършено престъплението "обида", тя трябва да бъде възприета лично, а по делото категорично е установено, че Бойко Борисов не е гледал предаването "Дикофф" на 19 октомври 2013 г., а е чул само преразказ. Впоследствие обаче казусът бе спрян на втора инстанция от Софийския градски съд.

Същата е съдбата и на останалите две дела за клевета "Борисов срещу Бареков". Едното е заведено за това, че на 10 ноември 2013 г., по време на концерт, организиран от "България без цензура", лидерът на ГЕРБ е бил определен от Бареков като един от основателите на организираната престъпност в България и на силовата групировка СИК. Бившият ТВ водещ казал още, че Борисов е ръководител на организирана престъпна група и е участвал в подбудителство към убийство.

Отново на 10 ноември 2013 г., в интервю пред бТВ, Бареков добавил, че очаква да стане жертва на опит за покушение, организирано от хора, работещи едновременно за "братя" Галеви и за Борисов. Добавил и че лидерът на ГЕРБ е привнесъл рекетьорските методи от мутренските години в политиката и това всъщност е ядрото на мафията. Борисов обжалва спирането на тези дела пред СГС. Адвокатът му Марин Марковски ще атакува и спирането на последния процес.

"Зад витиеватите фрази, които са необходими за тълкуването на закона, разбира се, се оказва, че един човек (Бареков – бел.ред.) може да си обижда, може да си клевети и за това, че той е достигнал мястото на депутат, той е ненаказуем", възмути се в понеделник юристът, визирайки 4-годишната давност на тези казуси, която ще изтече преди мандата на настоящия Европарламент.

Въпреки това Марковски добави, че лидерът на "България без цензура" ще бъде осъден от Борисов, както това вече се е случило с председателя на "Атака" Волен Сидеров. По думите на адвоката това е възможно по линия на член 45 от Закона за задълженията и договорите. "Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму. Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното", гласи въпросният текст от закона. Именно това използва защитата на Борисов по казуси за клевета или обида, чиято давност изтича, тъй като доказателствата за дадената реплика вече са събрани то съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България