Съдбата на българките в Либия зависи от международния натиск върху Кадафи

В редакционната си статия, озаглавена "Управлението на Кадафи" и с подзаглавие "Изтезания и други погазвания на човешките права продължават да са ежедневие в Либия", американският в. Уолстрийт джърнъл пише, че с възстановяването на дипломатическите отношения САЩ финализират прехода на Кадафи от парий към международно признание. Но, докато пред света се показва новият Кадафи, старият Кадафи все още е налице в собствената си страна, се посочва в статията, цитирана от Би Би Си.

В Либия продължават произволни арести, показни осъждания и други нарушения на човешките права и световните лидери удобно игнорираха тези факти в новата ера на добри чувства.

Но тази идилия може скоро да бъде прекратена, ако решението на един либийски съд за смърт чрез разстрел на 5 български медицински сестри и един палестински лекар бъде потвърдено от Върховния съд в Триполи и изпълнено.

Според американския вестник престъплението на българските сестри и на палестинския лекар е в това, че са били в Либия по време, когато Кадафи се е нуждаел от изкупителна жертва за заразяването на повече от 400 либийски деца със заразена със СПИН кръв. Това най-вероятно е било причинено от калпавата здравна система, на която режимът на Кадафи обрече своята страна. Така той обвини медиците.

Адвокатите на българските медици в Либия са се срещнали в ранния следобед в четвъртък с осъдените на смърт български медицински сестри в затвора в Триполи, съобщи зам.-министърът на външните работи и говорител на МВнР Гергана Грънчарова. Тя уточни, че вчера целия ден българските адвокати са разговаряли с адвокат Осман Бизанти и новия египетски адвокат. В момента целият адвокатски екип е в Триполи и работи върху изграждане на защитата на втора инстанция и на мотивираните жалби. Задействана е процедурата по конституиране на Георги Гатев и Хари Харалампиев, каза още Грънчарова. Д-р Здравко Георгиев също е провел среща с медицинските сестри.

Най-напред те бяха обвинени, че са част от заговор на ЦРУ и Мосад за дестабилизиране на страната, едно отдавна любимо на Кадафи обвинение. След това, вероятно съзнавайки, че такова обвинение няма да помогне за подобряване на отношенията със Съединените щати, режимът премина към твърдението, че медиците експериментирали с децата, търсейки лек за СПИН.

Въпреки абсурдността на това твърдение и факта, че лекарят, който пръв откри ХИВ вируса, Люк Монтение каза пред съда, че "инфекцията е започнала една година преди българите да отидат в болницата, и вероятно се дължи на лоша хигиена", медиците бяха обвинени в един фарсов процес.

Според Амнести интернешънъл и други организации, признанията са били изтръгнати чрез изтезания, изнасилване, побои, електрошокове и са били написани на арабски - език, който подсъдимите не могат да четат, се посочва в статията.

Дали медиците ще живеят или умрат, зависи от преценката на Кадафи за международните реакции. Ако международната общност успешно упражни реален натиск, той не трябва да приключи, докато тези невинни хора не бъдат освободени. Докато властта на закона не замести властта на Кадафи, преждевременно е да се приема Либия в семейството на нациите", смята Уолстрийт джърнъл.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?