Съдбата на билбордовете в София още чака решението на Фандъкова

Въпреки че в началото на май столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща до дни да обяви резултатите от конкурсите за външна реклама в София, оказва се, че тя все още не е взела решение.

 

“Комисията е предала резултатите от конкурсите за билбордовете на столичния кмет. Шест-седем фирми печелят 10-те пакета. Двама от 9-членната комисия са подписали решението с особено мнение.

 

Изцяло в ръцете на кмета е да вземе окончателното решение”, каза Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет (СОС) и член на конкурсната комисия.

 

Засега няма официална позиция на кмета Йорданка Фандъкова. Съветници неофициално споделиха, че очакват тя да излезе с решение най-късно в понеделник.

 

Вариантите са Фандъкова да отмени конкурса, защото е нагласен, да приеме резултатите от комисията или да върне документите на комисията, за да продължат да работят. Според съветници Фандъкова най-вероятно ще прекрати конкурса. Причината са двете особени мнения, според които има редица пропуски, които компрометират конкурсите.

 

9-членната комисия се състои от шестима души от администрацията и трима съветници, по един от ГЕРБ, БСП и СДС. Общинският съветник от БСП Панайот Бончев и Евгени Радев, началник-сектор “Реклама” в Столичната община са дали особеното си мнение. Двамата не пожелаха да коментират какви са мотивите им, преди да излезе решението на Фандъкова. Бончев уточни, че е депозирал особеното си мнение при кмета на 28 май.

 

Конкурсът за външната реклама на София се точи от края на 2010 г., след като преди това близо две години продължи съдебната сага по обжалване на новата наредба за рекламата.

 

В конкурса за външната реклама участват 28 фирми, които се борят за малко над 1100 позиции, които ще държат под наем в следващите десет години. Петнайсет са кандидатите за десетте пакета за елементите до 12 кв. м (билбордове), а 13 - за тези до 4 кв. м – така нар. малки рекламни елементи.

 

Фирмите са внесли гаранции от 22 млн. лв., които по думите на Кадиев повече от година общината ползва незаконно. Според него годишно загубите на общината от липсата на актуални договори за външна реклама възлизат на около 2 млн. лв. Въпреки това Кадиев иска прекратяването на конкурсите с мотива, че са опорочени.

 

Главният архитект на София Петър Диков също иска прекратяване на конкурса, но само за малките рекламни елементи до 4 кв.м. Мотивът му е бъдещото обновяване на градския център с европейски пари след 2014 г.

 

Групата на ГЕРБ няма становище дали конкурсите да се прекратят, каза председателят ѝ Малина Едрева. Елен Герджиков подкрепя предложението на Диков за прекратяване на конкурса за малките съоръжения и приключване на този за билбордовете.

 

Предложението на Герджиков е компромисно, защото така ще се удовлетворят претенциите на двамата големи играчи на софийския пазар за външна реклама – Красимир Гергов и Диляна Грозданова, коментират фирми във външната реклама.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес