Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съдбата на търговете, спрени в катарзисния изблик на "витаещи съмнения"

"Хидрострой" е новият открояващ се фаворит в строителните поръчки

3 коментара
Съдбата на търговете, спрени в катарзисния изблик на "витаещи съмнения"

"Благодаря на това момче (задал му въпроса "дали като се погледне в огледалото вижда Делян Пеевски" - бел.ред.) в Лондон, много ме жегна, има голям принос. Действително като гледах отстрани и разбрах, че за нормалните хора може би така изглежда и взех всички мерки". Такова "катарзисно" откровение изрече Бойко Борисов на 18 февруари миналата година, дни след като разпореди прекратяване на редица обществени поръчки. Както обясни при спирането на първата знакова поръчка, тази за участък от магистрала "Хемус", причината били "витаещи съмнения", че търгът е спечелен от фирми, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл България" Валентин Златев.

Последва прекратяване на търгове за строеж на горски пътища (95 млн. лв.), за ремонта на Зимния дворец в София (30 млн. лв.), както и на крупни поръчки в София, Варна и Бургас. Премиерът разпореди на всички министри да направят детайлен преглед и да прекратяват поръчки, за да се "изчистят всякакви съмнения за зависимости".

Най-голям бе приносът на Министерството на отбраната, което прекрати най-голям брой поръчки: за храна на армията (26 млн. лв.), за бронирани машини (55 млн. лв.), за леки коли и джипове (16 млн. лв.).

За броени дни министерства и общини успяха да стопират поръчки за над 1.5 млрд. лева.

Какво се случи с процедурите и бяха ли преодолени "витаещите съмнения" за зависимости?

Година по-късно една част от тях изобщо не са стартирани отново. Такъв е случаят с реконструкцията на Зимния дворец в София и купуването на бронираната техника и автомобили за армията.

Други са раздробени на по-малки търгове – доставката на храна за армията, строежът на горски пътища и магистрала "Хемус". При един от случаите след подновяването на поръчката цената е нараснала с около 3 млн. лв.

Към момента с сключените договори са съвсем малко, защото поръчките масово се обжалват от други участници в надпреварата.

Новите победители сравнително познати на широката публика, но една грее над всички - варненската "Хидрострой".

Големият печеливш - "Хидрострой"

Новата мегастроителна компания "Хидрострой" е големият печеливш след прекратяването на търговете и повторното им обявяване, сочи справка от регистъра на обществените поръчки и профилите им в съответните ведомства. В съдружие с други фирми или самостоятелно "Хидрострой" се класира първа в най-големите търгове - отсечка от магистрала "Хемус" (55 млн. лв.), пречиствателната станция на Златни пясъци 24.3 (млн. лв.), ремонта на улици във Варна по рамково споразумение за 4 години (120 млн. лв.).

"Хидрострой" е една от големите строителни компании през последното десетилетие, но позиционирането ѝ първата тройка се случва при управлението на Бойко Борисов, особено отчетливо през втория му мандат. През 2015 г. "Хидрострой" реализира оборот от 214 млн. лв. и пред нея се нареждат единствено "Водстрой 98" (292 млн. лв.) и "Трейс груп холд" (269 млн. лв.) в класацията на "Капитал 100".

Седалището на варненската компания беше преместено в София. Официално тя се води собственост на бившия пътен шеф от времето на НДСВ и ДПС Велико Желев. Неин изпълнителен директор е Николай Пашов, който е бивш общински съветник от ГЕРБ във Варна. Това е и единствената индиректна връзка на компанията с ГЕРБ.

През лятото на миналата година "Хидрострой" купи свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски "Водстрой 98", която беше фаворит по времето на кабинета "Орешарски". Според представители на строителния бранш сделката била фиктивна и Пеевски запазва неясно какви и под каква форма дялове.

Именно "Хидрострой" и "Водстрой 98" заедно с дъщерното им дружество "Пътстрой Бургас" спечелиха търга за близо 10-километров участък от "Хемус" с втората най-ниска цена – близо 55 млн. лв. без ДДС.

По-ниска цена от тях (54.6 млн. лв. без ДДС) оферира единствено обединението "АМ Хемус 1 – 2016" ДЗЗД, включващо испанската фирма "Асигния Инфраструктурас", хасковската "АБ", и "Мега инвест холд". Закъсалата финансово "АБ" възкръсна през изминалата година по модела на "Водстрой 98" - със заем от държавната "Българска банка за развитие". Това доведе до предположения, че зад фирмата стои Делян Пеевски.

Издаваният от Пеевски в. "Монитор" написа в петък, че победителят в търга за "Хемус" е решен от "огнеупорни газови фенери", които се ползват за осветяване на строителни обекти. Изданието окачестви избора на "Хидрострой" и "Водстрой 98" като "скандална афера". Според източници на Mediapool въпросната публикация не е блъф, тъй като Пеевски вече до голяма степен се е оттеглил от "Водстрой 98", а подаването на пет жалби срещу търга е индикация, че картелът в строителния бранш се е разклатил - което не е изключено в сегашната "разклатена" политическа конюнктура.

Миналата година, вероятно насърчен от курса на Борисов за спиране на обществени поръчки, бившият финансов министър Симеон Дянков коментира, че е налице доста ясно очертан картел при разпределянето на най-големите строителни поръчки. Това е теза и на депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов. Строителната камара обаче отхвърли подобна теза, а Комисията за защита на конкуренцията дори не намери за нужно да направи проверка.

Станцията на Златни пясъци – голяма конкуренция, но двама до финала

"Хидрострой" печели и търга за пречиствателната станция за отпадни води на Златни пясъци, която ще бъде разширена и ремонтирана с европейски средства.

Поръчката беше от прекратените и след повторното ѝ обявяване оферти подават 12 кандидати. До финала достигат само две – "Хидрострой" и "Главболгарстрой" (ГБС). Всички останали са отстранени по различни причини.

ГБС на Симеон Пешов дава малко по-ниска цена (около 300 хил. лв.) от тази на "Хидрострой", но варненското дружество получава двойно повече точки за техническото си предложение и печели търга. Договорът с "Хидрострой" все още не е подписан, защото и този търг се обжалва.

Ремонт на варненските улици за 120 млн. лв.

"Хидрострой" е сред избраните изпълнители и по рамковото споразумение на община Варна за ремонт на улиците през следващите четири години. Тази поръчка също беше прекратена след "катарзиса" на Борисов.

Другите две избрани компании по рамковото споразумение са варненските фирми "Инфра експерт" ЕАД и ДЗЗД "Черно море 2016".

В обединението "Черно море" участват варненската "Инжстройинженеринг" ЕООД и "Автомагистрали София" ЕООД. "Инжстройинженеринг" е собственост на фамилия Стилиянови – Пламен, Силвия и Георги и към момента работи основно в Североизточна България, където редовно печели търгове – по пътно поддържане, както и за ремонт на пътни участъци, финансирани по оперативна програма "Региони в растеж" или от националния бюджет.

"Автомагистрали София" е новото име на дружеството "Пътно поддържане Девня", което Стилянови продават през 2015 г. срещу 300 хил. лв. на Методи Иванов Аврамов от София, който преди това управлява компанията "Макси Чикън". Средствата от 300 000 лв. трябва да бъдат изплатени през следващите три години – до края на 2018 г., става ясно от публикуваните документи в Търговския регистър.

На първо място в търга за уличните ремонти на Варна е класирана малко познатата "Инфра Експерт" ЕАД, която влезе с летящ старт в строителния бизнес през 2016 г. Това е новото име на компанията "АБ Инвест НН", която първоначално беше собственост на Иво Крумов Михайлов, а малко по-късно негов съдружник става Иван Владимиров Владимиров. В управлението на дружеството са още бившият пътен шеф на област Бургас Недьо Плачков, както и Стефан Радев, който преди това е бил технически ръководител на обекти изпълнявани от "Хидрострой". За Иво Михайлов, който е непознат в строителния бранш, се предполага, че е подставено лице. Офисът на компанията в София е в сградата, където се помещава държавното дружество АДИС – ул."Велико Търново" 27.

През миналата година "АБ Инвест НН" спечели поддържането на пътищата в Разградска и Шуменска области.

Преди дни община Варна публикува поръчка за избор на изпълнители за ремонта на трите основни булеварда в града – "Приморски", "Цар Освободител" и "Първи май" за близо 5.5 млн. лв. Финансирането е от оперативна програма "Региони в растеж", а срокът за подаване на документи е 23 февруари.

Спрян търг на община Бургас е поскъпнал с около 3 млн. лв.

Управляващият втори мандат кмет на Бургас Димитър Николов спря две поръчки след призива на Борисов преди година.

Едната е за изграждането на спортен комплекс в ж.к."Славейков" в парк "Изгрев" под мотото "Зелени градини над синя вода". Идейният проект предвижда изграждане на закрит басейн с олимпийски размери, футболно игрище, което отговаря на изискванията на УЕФА, тенис корт на открито, който през зимата ще става ледена пързалка.

Прекратената поръчка беше с прогнозна стойност от 10.8 млн. лв., докато новата е за 13.7 млн. лв. В търга са подадени две оферти - на "Джи Пи Груп", която се свързва с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев, и обединението ДЗЗД "Бургас спорт 2016".

Първоначално от община Бургас бяха обявили, че този проект ще бъде реализиран чрез публично- частно партньорство с "Джи Пи Груп" по европейската инициатива "Джесика", но при повторното обявяване на търга в документацията е посочено, че няма да се използват европейски средства. Според идейния проект на спортния комплекс прогнозната му стойност е 27 млн. лв.

Търгът е спечелен от обединението "Бургас спорт 2016", включващо "Арте строй" ЕООД и "Алфа Билд Инженеринг" ЕООД. "Арте строй" е новото име на компанията "Спортни настилки", която в обединение с други фирми е реализирала 14 проекта, финансирани с европейски и национални средства през последните години. В момента дружеството е собственост на Пламен Тихомиров Трифонов, който го купува от Анета Илиева, която пък е била член на секционна избирателна комисия от квотата на ДПС, показват публичните регистри. Другата компания в обединението - "Алфа Билд Инженеринг" - е собственост на Александър Йорданов Благоев.

Втората прекратена и повторно обявена поръчка от община Бургас е за ремонт на център за деца с детска церебрална парализа с прогнозна цена от около 600 хил. лв. Този проект се финансира по Норвежкия финансов механизъм и оферти са подали 10 кандидати.

Конкуренцията обаче не е съдействала за понижаване на цената. За изпълнител е избрано обединението ДЗЗД "Креатив 2016" с оферта от 606 869 лв., което е с 765 лв. под прогнозната стойност. В обединението влизат три фирми – "Хидроинвест" ЕООД, която е на общинския съветник от АБВ в Несебър Драгомир Иванов Попов, "Бергстрой" ООД на Александър Иванов Спасов и децата му Катя и Ивайло и "Асса строй" ЕООД на Александър Неделчев Вълканов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. trezwomislesht
  #3

  Привиждат ми се определени трибуквени имена.

 2. Територия на Мики Маус
  #2

  Не може демокраДция без ОТКОРЯВАЩИ се фирми! Нали има избори? На които се решава КОЙ да печели обществените поръчки? Не е ли това най-важния въпрос, който се решава на едни избори?

 3. Лизи Гугуткова
  #1

  Версиите са, че или Пеевски се прикрива зад нова компания, или Велико Желев става фаворит в държавните поръчки. За пет-шест години от средно по размер провинциално дружество "Водстрой 98" беше напомпано с обществени поръчки за близо 900 млн. лева благодарение на връзката му с депутата от ДПС Делян Пеевски. "Помпането" ще продължи...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.