От 2013 година

Съдебната власт се прицелва в бюджет от над половин милиард лева

Средната заплата за магистрат трябва да стане 2852 лева

Съдебната власт се прицелва в бюджет от над половин милиард лева

Висшият съдебен съвет прие в четвъртък, че 507 милиона лева ще са достатъчни за издръжката на съдебна система през следващата година при 420 милиона лева бюджет за тази. Солидното увеличение на финансовата рамка на магистратурата идва от прогнозата, че правителството ще отпусне със 100 милиона лева по-голяма субсидия на съдебната власт. От проектобюджета на ВСС лъха неподправен оптимизъм, тъй като всяка година Народното събрание орязва значително по предложение на правителството исканията на магистратите.

През последните 2 години Народното събрание постоянно намалява субсидията от централния бюджет за издръжка на магистратите. Така тя бе сведена от 290 милиона лева през 2008 година до 260 милиона лева за 2012 година. За сравнение съдебният съвет е предвидил субсидия от 367 милиона лева за 2013 година. Тенденцията е показателна за нереалистичните искания на ВСС. Планът е 30 милиона лева от хипотетичното увеличение на бюджета да бъдат дадени за повишаване на заплатите в системата.

През 2013 година средната заплата на магистратите трябва да достигне 2852 лева, а през 2015 година – 2932 лева.

ВСС предвижда и значително увеличение на събираемостта от съдебни такси – 140 милиона лева още за 2012 година. През миналата година съдебната власт събра малко над 100 милиона собствени приходи и голяма част от магистратите поискаха да се увеличат някои от тарифите в системата. Проектобюджетът обаче показва, че ВСС ще събере с близо 30% повече пари без да се повишават таксите.

Финансовото министерство също се обяви за увеличение на цените в съдебната система, но разговорът заглъхна след острите критиките на работодателските организации.

Съдебната власт формира около 1/3 от бюджета си от съдебните такси. При намаление на тези постъпленията в условия на ограничена бюджетна субсидия системата може да се изправи пред сериозен дефицит.

Основните предложения са въвеждане на такса в размер между 20 и 50 лева за обжалване на наказателните постановления. Най-значителният брой такива актове се издават от МВР за нарушения на Закона за движение по пътищата. В момента гражданите могат да се жалят пред съда безплатно. Ако подобна тарифа бъде приета, то до голяма степен би се обезсмислил финансовият аспект от обжалването, тъй като много от тези актове са за глоби в подобен размер.

Съдилищата искат и повишаване на таксите за завеждане на наказателно дело от частен характер. В момента това струва 12 лева, но магистратите искат цената на достъпа до правосъдието в тази му част да поскъпне до 50 – 100 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?