"Съдии за единна Европа" освободиха Марковска като свой съпредседател

Сдружението "Съдии за единна Европа" (СЕЕ) е освободило съдия Венета Марковска като свой съпредседател и член на Управителния съвет. Това е станало на Общото събрание на организацията през почивните дни, съобщи в понеделник "Правен свят".

 

Марковска, чиято клетва като член на Конституционния съд (КС) бе осуетена от президента Росен Плевнелиев в четвъртък, бе сред учредителите на сдружението, което в последните години е основен опонент на реформаторски настроения Съюз на съдиите в България, чийто председател Мирослава Тодорова бе скандално уволнена от системата в началото на лятото.

 

"Освобождаването на г-жа Венета Марковска от сдружението бе включено в дневния ред на събранието, защото като конституционен съдия тя не може да бъде и член на сдружението. Според нашия устав само съдии могат да участват в СЕЕ", коментира пред "Правен свят" Богдана Желявска, която в момента е единственият председател на организацията.

 

Тя категорично отрече освобождаването на Марковска да има връзка с огромния скандал около избора ѝ за член на КС от парламентарната квота. Марковска бе в ръководството на СЕЕ от самото му създаване през 2006 г.

 

В момента статутът ѝ като магистрат е изключително неясен, тъй като въпреки че миналата седмица Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува оставката ѝ от системата минути преди провалената клетва в КС, в крайна сметка се оказа, че членовете на съвета са записали в решението си условието: "считано от датата на полагане на клетва като съдия в КС".

 

Според правосъдния министър Диана Ковачева Марковска продължава да е съдия и зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС), както досега. Междувременно обаче съдийката подаде повторна оставка, този път като като зам.-шеф на ВАС, а въпросът е ли тя в момента магистрат или не, остава висящ.

 

Очаква този четвъртък ВСС отново да обсъди ситуацията. По неофициална информация от съвета, ако членовете му приемат, че Марковска продължава да е съдия, най-вероятно срещу нея ще бъде образувано дисциплинарно производство по сигнала, станал повод за скандала около избора ѝ, както и за образуването преди две години разследване срещу неизвестен извършител за подкуп и търговия с влияние.

 

Именно това досъдебно производство бе посочено като основен аргумент от президента Росен Плевнелиев да не допусне заклеването на Марковска в КС.

 

Каквато и да е съдбата на Марковска, обаче, това вече няма да е проблем на сдружението "Съдии за единна Европа", което до момента не е коментирало по никакъв начин досегашната си компрометирана съпредседателка.

Споделяне

Още по темата

Още от България