В началото на аферата "Тановгейт"

Съдия Георги Колев се съветвал с Цветанов да не “направят политически скандал”

Разговорите между Борисов и Танов се оказаха в папка с веществени доказателства

Съдия Георги Колев

Докато е бил председател на Софийския градски съд, повишеният впоследствие за председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев се е съветвал с вътрешния министър Цветан Цветанов “да не направят политически скандал” с подслушването на шефа на Агенция “Митници” Ваньо Танов, научи Mediapool.

Такова признание е направено пред парламентарната подкомисия по СРС от Росен Миленов – агентът на ДАНС, напуснал агенцията след разразилия се скандал “Мишо Бирата”.

Скандалът, известен още като “Тановгейт”, избухна в началото на 2011 г. след изтичането на записи на разговори между министър-председателя Бойко Борисов и Танов, в които премиерът нарежда митниците да спрат акция срещу пивоварната “Леденика”, защото “поех ангажимент да не го закачам тоя Мишо Бирата (вече покойният Михаил Михов -шеф на Баскетболната федерация и собственик на “Леденика” - бел. ред).

Според данните, които е обявил напусналият ДАНС Миленов, самото искане Ваньо Танов да бъде следен чрез специални разузнавателни средства (СРС), чрез които след това е "прихванат" и министър-председателят, е направено по съмнителен начин и на ръба на закона.

В разгара на скандала стана известно, че Танов е бил подслушван законно във връзка с разработка за контрабанда срещу заподозряна група, но така и не се изясни как е приключила разработката.

Решението за подслушване на митническия шеф се оказва взето на база оперативна справка с неизвестен източник и най-ниско ниво на достоверност. Справката е изготвена веднага след проведено съвещание в кабинета на вътрешния министър Цветан Цветанов, на което са присъствали главният прокурор Борис Велчев и директорът на ДАНС (тогава Цветлин Йовчев).

Според източници от ГДБОП пък е работено по две оперативни справки, въз основа на които е подслушван Ваньо Танов, но нямало никакво основание и той да бъде “закачен”, тъй като името му не се намесвало никъде и целта била по-скоро превантивна “да не кривне от правия път”.

Според твърденията на Росен Миленов пред комисията по СРС, начинът на искане и одобряване на разрешението за СРС е на ръба на закона и доказва връзки между тогавашния шеф на Софийския градски съд (СГС) и вътрешния министър.

Миленов твърди, че той лично е трябвало да напише искането за "закачане" на Танов, а впоследствие наблюдаващият прокурор Пламен Георгиев (в момента заместник-министър на правосъдието) е бил извикан да подпише.

След което двама агенти на ДАНС – Миленов и друг по-старши негов колега - отиват в СГС, където връчват на Георги Колев парафираното от обвинителя искане за подслушване на Танов.

Според разказите на Миленов, колегата му чул как Колев се обажда на вътрешния министър Цветанов с въпрос дали наистина да одобри това искане, защото можело да доведе до политически скандал. Вътрешният министър, обаче без тревога “разрешил”.

Ако Георги Колев наистина е обсъждал с Цветан Цветанов политически и други аспекти за исканото СРС, това е в нарушение на всички правила, тъй като законът ясно разписва какви са правомощията на различните институции по заявяване и разрешаване на СРС-та, а и съдът контролира МВР и никога не може да бъде обратното.

Съмненията около шеметната кариера на възпитаника на школата на МВР Георги Колев, който без квалификация по административно право бе избран за председател на ВАС със 7-годишен мандат, бяха, че това се случва заради добри контакти и услуги за вицепремиера Цветанов.

Друг любопитен момент в аферата “Тановгейт” е този, че в изготвените от прокурора Пламен Георгиев веществени доказателства се е оказал и разговорът на Танов с премиера Борисов, в който министър-председателят нарежда да се спре акция на митничари срещу пивоварната на Михаил Михов.

Прокуратурата до този момент не е взела отношение по казуса, въпреки че преди две седмици министър-председателят Борисов призна, че е провел такъв разговор, защото е поел ангажимент пред бившия президент Георги Първанов да закриля бизнесмена.

Признанието на Борисов трябва да е било шок за разследващите, които година и половина безуспешно се опитват да установят дали изтеклият разговор е бил автентичен. Премиерът им подаде и "жокер" с признанието, че от разговора са изтрити само “няколко нецензурни думи по адрес на Първанов”.

След тези изявления на премиера в комисията по СРС станало ясно, че през цялото това време в прокуратурата разполагат с документи, доказващи истинността на записите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?