Съдия Методи Лалов оглави Софийския районен съд

Методи Лалов. Снимка: БГНЕС

Съдия Методи Лалов бе избран в четвъртък от Висшия съдебен съвет за председател на най-големия съд в страната – Софийския районен съд. Той победи след балотаж с 13 на 7 гласа Виолина Джиджева.

На първия тур от надпреварата отпадна вечният претендент за шефския пост в тази магистратура Николай Маджаров.

Очакваното концепциите и на тримата кандидатите бяха фокусирани върху сградния проблем на СРС и свръхнатоваренността на съдиите му.

Виолина Джиджева критикува Методи Лалов, който от няколко месеца е изпълняващ функциите на шеф на съда, че някои съдии имат много повече дела от други и тя няма обяснение защо е така.

Лалов заяви, че е разочарован от тези нейни твърдения. Той поясни, че онези съдии, които имат по-малък брой дела, са натоварени с много административни задължения. Съдия Лалов обясни пред членовете на ВСС, че докато не се реши сградния проблем на районния съд, няма никаква възможност да се реши и проблема с голямото натоварване.

"В сегашната сграда няма място да се настани и един съдия повече. Така че без да се реши проблема със сградата, няма как да се намери решение и за натовареността", каза магистратът. Той обясни, че като ръководител на СРС смята да работи на етапи по решаването на своите приоритети

Лалов поиска съдействието на ВСС, за да се справи с тежката ситуация, ако бъде избран. Като мотив да се кандидатира, той посочи, че не може отстрани да гледа на проблемите на СРС и желае активно да участва в тяхното решаване.

През август премиерът Бойко Борисов обеща на Методи Лалов, че до средата на 2013 година битовите проблеми на най-големия български съд ще бъдат решени.

След излушването на тримата кандидати членовете на ВСС не проведоха дебати. Единственото изказване беше на Милка Итова, която влезе в съвета от Софийския градски съд. Тя обяви, че ще подкрепи Методи Лалов, защото е почтен съдия и човек, умее да работи с колегите си и смята, че ще се справи с положението, в което се намира районния съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България