Съдия Петя Кънчева отново се разболя внезапно и отложи ключово дело

Снимка: БГНЕС

Внезапно появило се неразположение на съдия Петя Крънчева стана причина за поредното отлагане в петък на делото за пране на пари срещу бившия изпълнителен директор на "Толофикация-София" Валентин Димитров. Очевидци, цитирани от "Дневник", съобщават, че тя е била забелязана в Съдебната палата в петък сутринта. Делото е трябвало да започне в 9.30 часа. За отсъствието си Крънчева е посочила "внезапно възникнали медицински причини".

Преди време в края на март друго дело с висок обществен интерес - срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев , което съдия Петя Крънчева гледа, беше отложено със същия мотив - "внезапен здравословен проблем", припомня "Дневник". Тогава сайтът "Правен свят" съобщи, че същият ден тя се е появила в съда и е разпределяла дела по мерки за неотклонение.

За последните две години, делата срещу Валентин Димитров, Веселин Георгиев и за смъртта на арестанта Пламен Куцаров, са били отлагани над 12 пъти поради същите причини – заболяване на съдия Крънчева или някой от нейния съдебен състав.

Делото срещу Валентин Димитров се води от 2006 година, а процесът е в съдебна фаза вече четири години.

През юли 2012 година Висшият съдебен съвет бе сезиран от публикация на Mediapool, че съдия Крънчева трайно е възприела порочната практика да отбелязва решения, постановявани от оглавяваните от нея състави, с по-стари дати от действителните, за да прикрива необоснованото им забавяне – т. н. антидатиране.

Става дума за пет нейни акта, чиито реални дати на издаване тя е подменила между 3 месеца и над 1 година. Практиката по антидатирането на делата се използва, за да прикрие честото нарушаване на сроковете за произнасяне от някои съдии, което се следи от съдебния инспекторат.

През лятото на 2012 г. в медиите се появиха и други публикации за съдия Крънчева - тя частично е прекратила по давност част от обвиненията срещу подсъдимите по делото за източване на ЦКБ, които по-късно бяха оправдани от нея. Делото бе в първоинстанционния съд за 8 години. ВСС все още не е взел отношение и по този въпрос.

Проучване на Mediapool от август 2012 година показа, че Крънчева е написала мотивите си по само едно дело от началото на 2011 година до излизането на материала. Висшият съдебен съвет още не е приключил проверката на работата на съдийката.

Споделяне

Още от България