Съдийка, замесена в скандално кадруване на ВСС, стана заместник на Цачева

Десислава Ахладова: Изборът беше законен, аз бях по-добрият кандидат

Десислава Ахладова, снимка: zapernik.com

Знаково назначение в политическия кабинет на правосъдния министър Цецка Цачева разкри отношението на управляващите към скандалната кадрова политика на Висшия съдебен съвет. Във вторник бе обявено, че шефката на Административен съд Перник Десислава Ахладова е назначена от премиера Бойко Борисов за заместник-министър на правосъдието.

Съдия Ахладова бе замесена в един от кадровите скандали на настоящия ВСС. На 25 октомври миналата година кадровиците на Темида трябваше за първи път да изберат шефове в системата след мащабните промени в Закона за съдебната власт. Тогава мнозинството в Съдийската колегия излъчи на този пост фаворита си в лицето на съдия Ахладова, въпреки изричното законово изискване да бъде избран съдия Ивайло Нинов.

Ивайло Нинов влезе в процедурата като изпълняващ длъжността ръководител на Административен съд – Перник (окръжно ниво в системата – бел.ред.). Десислава Ахладова на свой ред бе съдия от районно ниво – тя бе председател на районния съд в Перник.

От август миналата година съдебният закон постановява, че за председател се избира съдия от същото ниво на съответния съд или по-високо такова. Единствено "по изключение", т.е. ако няма кандидат, може да бъде избран съдия от по-ниско ниво – в случая районно ниво.

При конкретния избор това изключение нямаше как да се приложи, защото имаше кандидат отговарящ на изискванията - Ивайло Нинов. Впоследствие той обжалва решението пред Върховния административен съд.

Промяната в съдебния закон бе направена именно заради някои скандални назначения на ВСС, при които без аргументи бяха издигани съдии от по-ниско ниво в системата за сметка на техни по-опитни колеги.

Съдия Ахладова: Няма нищо скандално в избора ми

Пред Mediapool съдия Десислава Ахладова изрази несъгласие с тезата, че изборът ѝ е бил "скандален". Тя напомни, че процедурата по избор на шеф на Административен съд – Перник е започнала преди влизането в сила на промените в закона. Според нея това означава, че изборът трябва да бъде завършен по старите правила, макар самото гласуване във ВСС да бе проведено два месеца и половина след обнародването на промените.

Съдия Ахладова допълни, че има 13 години стаж като ръководител в съдебната система – 10 години като зам.-ръководител на Пернишкия районен съд и 3 години като негов председател. В същото време тя каза, че нейният конкурент е имал едва 4 години стаж като ръководител в Костинброд, от които само 4 месеца в Административен съд - Перник.

"Аз имам 13 години на ръководно ниво в един от най-натоварените съдилища в страната", каза съдия Ахладова. Районният съд в Перник е най-натовареният съд в съдебната система след Софийския районен съд.

Магистратът обясни, че "не познава мнозинството" в този ВСС. Ахладова допълни, че когато е избирана за шеф на районния съд в Перник, то тя е била подкрепена и от опозицията във ВСС.

"За три години във ВСС аз съм била подкрепена, на практика, от целия ВСС. По време на избора за Административен съд – Перник, дори тези, които имаха друго тълкуване на закона (различно от това на гласувалите за нея-б.р.), казаха, че моята концепция е много по-конкретна. Не мога да разбера защо един съдия е лош, когато е подкрепен от едните, и добър, когато е подкрепен от другите", каза съдия Ахладова пред Mediapool.

Тя напомни позицията на председателя на ВКС Лозан Панов по време на обсъждането на промените в закона, че ВСС трябва да бъде оставен сам да избира кои магистрати имат нужните качества да заемат ръководни позиции в система. Съдия Ахладова припомни и позицията на Панов, че нормата на закона в този ѝ вид е много обща. Според нея по-големият ѝ административен опит, по-добрата ѝ концепция и по-дългият ѝ опит като съдия се вместват в "изключенията", допуснати от закона.

 

Другите двама в екипа на Цецка Цачева

Другото назначение в екипа на Цецка Цачева е проф. д-р Николай Проданов, който има над 30 години преподавателска и научно-изследователска работа в катедра "Публично-правни науки" в Юридическия факултет на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

Третият член на екипа на Цачева е съдията от Административен съд – София град Евгени Стоянов, който бе назначен преди две седмици.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?