ВСС прегази закона два пъти в едно заседание

ВСС прегази закона два пъти в едно заседание

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет някак успя да наруши два пъти Закона за съдебната власт само в рамките на едно свое заседание във вторник.

Първо това се случи по време на избора на шеф на Административен съд – Перник. Мнозинството пробута своя фаворит съдия Десислава Ахладова, въпреки изричното законово изискване да бъде избран съдия Ивайло Нинов.

Ивайло Нинов влезе в процедурата като изпълняващ длъжността ръководител на Административен съд – Перник (окръжно ниво в системата – б.р.). Преди заседанието Десислава Ахладова беше председател на районния съд в Перник, а третият кандидат бе Роман Николов – редови съдия в районния съд в Брезник.

С последните поправки в съдебния закон бе записано, че за шеф на съд се избира съдия от същото или по-високо ниво. Другите изисквания са магистратът да има високи професионални и нравствени качества и положителна оценка "много добра" или "добра" от атестирането. За шеф на окръжен съд може да се избира районен съдия само по "изключение".

Нищо изключително обаче нямаше в този случай. Единствено Ивайло Нинов отговаряше на тези изисквания, тъй като Ахладова и Николов са съдии на районно ниво. Отделно съдия Нинов бе подкрепен от колегите си в административния съд.

Още по тази точка представляващият ВСС Димитър Узунов показа, че ще има запомнящо се заседание. Той обяви, че гласува за съдия Десислава Ахладова, защото тя имала най-подробна концепция и познавала добре съда.

“Като преценя десетте години административен опит, като преценя данните от атестацията, съдия Ахладова е по-подходяща за заемане на длъжността”, заключи Узунов.

Аргументите на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и на члена на ВСС Калин Калпакчиев, че така ще бъде нарушен законът, нямаха значение за мнозинството. С 8 гласа "за" Ахладова беше избрана за шеф на административния съд.

Ако Ивайло Нинов обжалва решението на ВСС пред Върховния административен съд, то той би трябвало да спечели.

После дойде ред на точката по молбата на бившия шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, който иска да бъде върнат на работа. Съдийската колегия на ВСС отказва да стори това вече над два месеца, но формално не се произнася, което пречи на Пенгезов да жали пред съда.

Съдията е подсъдим по т.нар афера "САПАРД" и е отстранен от системата вече две години и половина.

През август тази година обаче влязоха в сила промените в Закона за съдебната власт, които отмениха основанието за отстраняването на Пенгезов. Законът вече постановява, че магистратите се отстраняват от работа, ако са обвиняеми за престъпление, свързано с правораздаването. Пенгезов не е обвиняем за свое решение по съдебно дело, а за действията си като шеф на съд.

Дори и отстраняването на Пенгезов да беше за негово решение като съдия по дело, то отстраняването от работа има краен срок от една година и половина. След това ВСС е длъжен да го възстанови, ако междувременно не е осъден. Пенгезов обаче не е осъден, не е отстранен за извършено престъпление по дело и срокът в закона е надвишен вече с над една година.

По време и на тази дискусия се разбра, че за представляващия член на ВСС Димитър Узунов Законът за съдебната власт няма никакво значение.

"След като Пенгезов е уличен, значи молбата му е неоснователна", обяви той, цитиран от "Правен свят".

В крайна сметка с 8 на 5 гласа съдийската колегия отложи разглеждането на молбата на Веселин Пенгезов за неопределено време. Това е единствената възможност Пенгезов да бъде държан извън системата за неопределено време. Отказът да бъде върнат ще падне в съда. Другата опция на ВСС е да се примири и да го възстанови.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?