"Съединението прави силата“ ще е девизът на българското европредседателство

Според Лиляна Павлова България е напълно готова да поеме председателството на Съвета на ЕС

Девизът на българското европредседателство ще е "Съединението прави силата" със съответния превод на английски език - "United we stand strong“.

Това е потвърдено в сряда с решение на Министерския съвет, съобщи министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова.

Смятаме, че той е еднакво актуален, релевантен и валиден не само за ситуацията, в която днес се намира обединена Европа, но и затова, което е един от основните акценти и приоритети на българското председателство – да бъдем единни в Европа със специален приоритетен фокус върху Западните Балкани и тяхната европейска перспектива“, каза министърът.

По думите ѝ Европа повече от всякога се нуждае от това послание за единство и обединение, което се съдържа в официално приетия превод на девиза.

До решението за този девиз се е стигнало след социологически проучвания, специални анализи и работа с 4 фокус групи. Така е установено, че именно този слоган е най-разпознаваемият и най-харесваният от гражданите.

Лиляна Павлова не смята, че към този момент българското председателство има слабо звено. На пресконференция след правителственото заседание тя се аргументира с наличните три предпоставки за успешното председателство - обучен и добре подготвен екип , календар със събитията и добра логистика и организация за всички срещи в Брюксел и София.

На този етап не виждам слаби звена, може да има моментни проблеми и спънки, но като цяло смятам, че България е напълно готова да поеме председателството и то да бъде проведено по спокоен и балансиран начин в търсенето на консенсус за това да бъдем по-силни, обединени заедно, какъвто е нашият слоган, каза Павлова.

Календарът с най-важните събития на българското председателство също е утвърден. В София ще бъдат проведени 12 съвета с участието на министри. За началото на май 2018 г. е предвидена среща на върха „ЕС - Западни Балкани“ на ниво президенти и премиери.

България ще бъде домакин на 230 събития и срещи, други 1500 ще бъдат организирани в Брюксел и Люксембург. За сравнение Естония, която в момента е ротационен председател на ЕС, е домакин на 200 събития и организира други над 1000 извън страната.

Българското председателство ще бъде открито официално на 4 януари в Народния театър „Иван Вазов”, домакин е Министерство на културата. На следващия ден ще има среща на правителството с европейските комисари.

За 6 месеца по време на председателството се очаква България да бъде посетена от 22 000 души.

Днес са били утвърдени и цветовете на председателството - син и жълт. Ще има открити обществени поръчки за изпълнението на брандирането и на съпътстващите услуги по осигуряване на провеждането на събитията в София.

Вече е известно и какви ще са подаръците за гостите, като те ще са ангажимент на БНБ и "Български пощи" - два вида лимитирани монети - сребърна с позлата, за най-високопоставените гости и монета от два лева, ще бъде валидирана и пощенска марка за председателството, ще има и вратовръзки и шалове, решени в цветовете на председателството.


В отговор на въпрос министър Павлова увери, че ремонтът на НДК ще бъде завършен преди началото на председателството. Тя информира, че сайтът на българското председателство ще бъде достъпен на четири езика от 1 декември.

Министърът съобщи за проучване на "Екзакта Рисърч", според което 80 на сто от анкетираните одобряват посланията на българското председателството, а почти 75 на сто - членството на България в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?