Само 5 желаещи да придобият гръцката газова компания, два от тях - руски

Само пет от първоначалните 17 консорциума, са проявили интерес за участие в конкурса за приватизацията на гръцката газова компания ДЕПА, съобщава в. "Имерисия" във вторник, цитирана от БТА.

С изключение на гръцкия консорциум на Вардиноянис и Митилинеос, сред кандидатите няма европейска или американска компания. Чуждестранните компании са руските Газпром (Gazprom) и Синтез (Sintez), компанията Сокар (Socar) от Азербайджан и израелската Israel corp.

Отсъствието на европейски компании от приватизационния конкурс показва липсата на европейски интерес за инвестиции в Гърция. Отрязани сме от всякакви европейски консорциуми във всички сектори, заявил гръцки банкер, цитиран от сайта репортер.GR.

Първоначално участие в конкурса бяха заявили две италиански, две испански, една холандска, чешката CEZ, ENN от Китай, японската Mitsui и Negusneft от Украйна.

При обяваване на приватизационната процедура се появиха слухове, че "работата е свършена" и че гръцката ДЕПА ще отиде при руснаците. Акционери на ДЕПА са гръцката държава с 65 на сто и Хеленик петролеум - с 35 на сто.

Гръцката държава продава не само своя дял в ДЕПА, но и този в газовия оператор ДЕСФА, която е дъщерна на ДЕПА. Всички компании, подали оферти, проявяват интерес и към двете обявени за приватизация компании ДЕПА и ДЕСФА.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?